Počet podniků vytvořených estonskými e-residenty překročil hranici 10 tisíc

Množství podniků založených estonskými e-residenty překročilo v listopadu hranici 10 000 a zároveň dosáhlo 58 % meziročního nárůstu. Největší počet firem byl zaregistrovaný v oblasti IT a obchodního poradenství. Okolo poloviny e-residentů, kteří v Estonsku založili firmu, jsou občany Evropské unie (dle sdělení Enterprise Estonia). 
Rozsah oblastí, ve kterých jsou estonské podniky založené e-residenty aktivní, se neustále zvětšuje. Mnoho e-residentů podniká (a platí daně) v oblasti lesnictví, zemědělství, péče o zdraví, obchodu nebo vzdělání. Počet firem založených e-residenty se dramaticky zvýšil během posledních dvou let, během kterých bylo vytvořeno přes 7 tisíc firem. Ve srovnání s loňským rokem se počet aktivních podniků vytvořených tímto způsobem a platících daně v Estonsku zvýšil o 58 %. Data poskytnutá Daňovým a celním výborem ukazují, že průměrný daňový výnos získaný od estonských firem založených e-residenty se meziročně zvýšil o 30 %.
Program „e-residency“ byl spuštěn na konci roku 2014 s cílem nabídnout cizincům bezpečný přístup k e-službám estonského státu. Držitelé digitální ID karty e-residenta mohou elektronicky podepisovat dokumenty a přihlašovat se k portálům a do informačních systémů, které rozpoznávají estonskou ID kartu. E-residency neuděluje svému držiteli občanství, daňovou příslušnost, povolení k pobytu nebo povolení vstupu do Estonska nebo jiné země EU.
Od spuštění programu přesáhl počet e-residentů 62 tisíc a e-residenti založili více než 10 tisíc firem v Estonsku. Tyto firmy zaměstnávají celkem přibližně 1700 lidí. Odhaduje se, že přímý příjem z tohoto programu, který funguje téměř 5 let, dosáhl 31 mil. eur.


  • Země: EE – Estonsko
  • Datum zveřejnění: 22.11.2019

Zdroj: Baltic Course, 22. listopad 2019
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Riga

Souborové přílohy

• Teritorium: Estonsko | Evropa | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme