Poradna: Čeho se vyvarovat v souvislosti s korporátními dluhopisy?

Čeho bych se měl vyvarovat v souvislosti s korporátními dluhopisy?
Jan P., Olomouc



Rizikové dluhopisy v posledních letech ovládly český finanční trh i přesto, že se mnohdy jedná o obyčejné nekryté půjčky zabalené do planých slibů a agresivního marketingu. Ekonomové nevěřícně kroutí hlavami, emitenti si mnou ruce a investoři propadají panice. Nekrytých korporátních dluhopisů se totiž podle odhadů odborníků prodalo až za 20 miliard! 

Problematika rizikových korporátních dluhopisů pramení z roku 2012, kdy ministerstvo financí ve spolupráci s ČNB rozvolnilo trh firemních bondů. O zbytek se postaral agresivní marketing a efekt „letadla“ kroužícího nad hlavami drobných nezkušených investorů, kteří mezi sebou vzájemně rozšířili fámu o vysokém úročení a „bezpečné“ investici, s níž zkrátka nemůžete šlápnout vedle. Opak je však pravdou.

A čeho se tedy v souvislosti s korporátními dluhopisy vyvarovat? Je nutné dávat pozor na nově založené společnosti, jejichž jediným účelem a motivací bývá právě emitování rizikových bondů, které nemají v úmyslu splatit. První kroky každého investora by proto měly vést do obchodního rejstříku, kde má možnost obeznámit se s historií společnosti, s její ziskovostí, zadlužeností, popř. skutečností, zda proti ní není vedeno insolvenční řízení. 

Ve druhé fázi pak následuje obeznámení se s byznysovým plánem, na kterém společnost staví svou emisi dluhopisů, s jeho reálností a návratností investice.

Cenným vodítkem je také rating některé z renomovaných agentur jako například Moody´s, Standard & Poor´s nebo Fitch, toho však využívají zejména emitenti kotovaných dluhopisů prodávaných na burze. Tomu pak zpravidla odpovídá i jejich nemalá nominální hodnota. 

V neposlední řadě pak svou roli hrají rovněž reference. Zde se více než kde jinde vyplatí konzultace s nezávislým ekonomem nebo finančním poradcem. Investoři se mohou obrátit také na některý ze spotřebitelsko-poradenských webů, jako je například www.rizikovedluhopisy.cz, který pravidelně zveřejňuje informace o rizikových emitentech, např. Triload Invest, Petlas CZ, Sponge Faktory Czech nebo EMTC – Czech.

Situaci už začala řešit i Česká národní banka, která v polovině března vydala takzvaný dohledový benchmark č. 2 k nabývání dluhopisových investičních nástrojů do majetku zákazníků nebo investičních fondů. Začátek jeho účinnosti se předpokládá na přelomu roku 2019/2020.

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Eliška Skřivanová, www.rizikovedluhopisy.cz.

Doporučujeme