Poradna: Jak vytvořit motivující prostředí pro zaměstnance?

Říká se, že motivující prostředí působí na zaměstnance blahodárně. Co za tím ale je? Jak by měla například vypadat kancelář dnešních dnů?
Milan S., Přerov



Flexibilní pracovní doba a možnost práce z domova patří k nejčastějším dotazům uchazečů o zaměstnání. Jako by si chtěli předem zajistit, že v kanceláři budou trávit jen nezbytné minimum času. Pokud chce firma figurovat na trhu práce jako atraktivní zaměstnavatel, musí se touto otázkou vážně zabývat. Řada zaměstnavatelů se tomu přizpůsobuje a home office uvádějí v seznamu nabízených benefitů. Řešení však lze hledat i jinde, a to v samotném pracovním prostředí firmy.

Sterilní ohrádky v klasické open space kanceláři nepodporují pracovní výkon ani kreativní myšlení a duševní pohodu zaměstnance. Vhodně navržený pracovní prostor, v němž se lidé budou cítit pozitivně naladěni, může naopak přilákat zaměstnance zpět do kanceláře. Důležité je, aby prostředí stejnou měrou zohledňovalo estetické, funkční i sociální potřeby jednotlivce.

Žádný člověk totiž není od přírody vybaven k tomu, aby setrvával v neustálém kontaktu s ostatními. I při nutnosti týmové práce je nezbytné, aby měl možnost vyhledat samotu, klid a soustředění. Na druhé straně však neprospívá ani přílišná izolace.

Navrhnout kancelář, která by byla pro lidi motivujícím prostředím, obnáší mnohem víc než ji zařídit nábytkem, byť by byl sebemodernější. Na prvním místě je posouzení zkušeného odborníka a jeho otevřená komunikace s klientem. Bez pochopení toho, jak celá společnost funguje a jaké podmínky jsou pro ni ideální, nemůže být projekt úspěšný.

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Zdeněk Brisuda, Wiesner-Hager.

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme