Poradna: Legislativní podmínky pro prodej octa v Polsku

Jsme výrobci octa a rádi bychom se svými výrobky oslovili polský trh. Můžete nám prosím poradit, jaké legislativní podmínky platí pro prodej octa v Polsku?



Je-li ocet vyrobený v Čechách, a pokud vyhovuje českým právním předpisům a byl takto uveden na trh, může být bez problémů prodáván i v Polsku. Následně není nutné žádat o povolení prodeje octa v Polsku ani hlášení úřadům hygieny. Hlášení na hygienu by bylo potřebné, kdyby byl ocet vyráběný mimo Evropskou unii, nebo by nebyl vyráběn v souladu s českými právními předpisy. Uvedené vyplývá z předpisů platných v rámci EU.

Je potřebné mít ale na paměti, že ocet prodávaný v Polsku musí mít etikety s popisem v polštině. Na etiketě musí být obecně následující údaje: název potraviny, seznam složek použitých při výrobě, složky způsobující alergie nebo podráždění, množství použitých složek nebo kategorie složek, čistá hmotnost, datum minimální trvanlivosti nebo termín použitelné spotřeby, podmínky skladování nebo podmínky upotřebení, název firmy a adresa firmy působící na potravinovém trhu, země nebo místo původu, návod na použití – v případě, kdy by neuvedením takového návodu bylo ztíženo použití potraviny, v případě nápojů o objemu alkoholu větším než 1,2 procenta reálného obsahu alkoholu a informace o výživové hodnotě. Písmo na etiketě musí být minimálně ve velikosti 1,2 mm.

Převzato z časopisu Komora
Autor článku: Tomáš Macnar, Regionální místo Praha

Doporučujeme