Poradna: Požadavky na prostory sloužící ke skladování balených potravin prodávaných po internetu

Chtěl bych začít prodávat balené potraviny po internetu. Jaké požadavky jsou kladeny na prostory, kde by se tyto potraviny skladovaly?



Především je nutné mít tyto prostory schválený „kolaudovány“ příslušným úřadem pro daný záměr. Pro skladování potravin platí, že je nutné především dodržet požadavky výrobce dané potraviny (jako např. vlhkost vzduchu, teplotu vzduchu, proudění vzduchu, světelné podmínky, případně sledování teplotního řetězce při manipulaci s potravinami).

Podlaha by měla být (tam, kde je to vhodné) vodovzdorná, nenasákavá, nepropustná pro vodu, omyvatelná, vyrobena z neklouzavých materiálů a neměly by v ní být praskliny. Zároveň by měla být snadno čistitelná a dezinfikovatelná (vyrobena např. z PVC, z dlažby či opatřena vhodným nátěrem).

Použité regály by měly být rovněž omyvatelné, dle druhu skladované potraviny. Jiné požadavky mohou být kladeny na nebalené potraviny a na balené potraviny.

Okna, dveře a jiné stavební otvory by měly svojí konstrukcí zabraňovat usazování nečistot. V případě potřeby je vhodné zajistit stavební otvory před vnikajícím hmyzem a drobnými hlodavci. Co se týče stěn a stropů daných prostor určených ke skladování, tak orgány hygieny obecně uvádějí, že omyvatelné být nemusí, ale pokud by docházelo k jejich kontaminaci potravinami či plísněmi nebo kondenzující vodou, pak je to téměř nevyhnutelné a platila by pro ně obdobně stejná pravidla jako pro podlahy.

V případě přítomnosti obsluhy je také nutné řešit její zázemí, tedy zajistit samostatnou místnost s tekoucí vodou a umyvadlem, oddělené WC apod. 

Převzato z časopisu Komora. Autor: Tomáš Macnar, Regionální místo Praha.

Doporučujeme