Poradna: Proč jsou profi počítače tak drahé?

Notebook, který jeho majitel denně přenáší, pracuje s ním jak u svého stolu v kanceláři, tak i na nejrůznějších místech a má potřebu prezentovat z něj v rozličných prostředích, by měl splňovat několik základních věcí.

Jsme menší firma, rozhodujeme se pořídit notebooky. Mám zkušenosti, že je lze koupit za pár tisíc, ty profesionální jsou ale často dražší. Kdy má smysl o nich uvažovat?
Libor S., Pardubice



Konstrukce levných, často plastových notebooků není určena na každodenní přenášení, výkonem nemusí odpovídat profesionálním potřebám a liší se i v dalších vlastnostech. Zvažte proto následující vlastnosti profesionálních přístrojů vzhledem k vašim skutečným potřebám. Pro časté přenášení by mělo být samozřejmostí odolné šasi. Notebook by měl vydržet i nějaký ten pád či ránu, se kterou je nutné počítat. Odolné šasi nemusí být těžké. Například notebooky uložené v hořčíkovém těle poskytují vysokou míru pevnosti a přitom patří mezi nejlehčí přístroje.

Pokud budete pracovat v různých prostředích, zaměřte se na kvalitní matný displej, který eliminuje odlesky, a podsvícenou klávesnici, která ulehčí práci ve slabě osvětlených prostorách. Pokud potřebujete pracovat bez čekání na nastartování systému nebo spuštění programů, lze jednoznačně doporučit SSD disk, který zároveň není citlivý na otřesy a data uchovává v podstatně vyšším bezpečí.

Pokud máte citlivá data, je klíčová jejich ochrana za všech okolností, včetně eventuality krádeže nebo ztráty přístroje. Tomu napomáhá TPM čip a funkce Anti Theft. Notebook pak poskytuje možnost zablokování přístroje na dálku či funkci šifrování všech uložených dat, která zajistí to, že i kdyby útočník vymontoval pevný disk z útrob a připojil ho k jinému zařízení, k uloženému obsahu se nedostane.

Pro práci v kanceláři je pak velmi praktický dokovací konektor, prostřednictvím kterého notebook propojíte pouhým vložením do základny se všemi periferiemi, monitory i napájecím adaptérem. Náročnější firemní zákazníci ocení pro maximalizaci bezpečnosti ještě například čtečku otisků prstů či smart karet nebo možnost výběru operačního systému.

Převzato z časopisu Profit
Autor: Tomáš Konečný, B2B account manager společnosti Toshiba

Doporučujeme