Poradna: V kolika letech mohu očekávat nejvyšší růst příjmů?

Neustálý růst mzdy nebo platu není celoživotní záležitost. V některých profesích začne ohodnocení stagnovat už po třicítce. Délku mzdového progresu ovlivňuje výrazně dosažená úroveň vzdělání.

Kdy můžu očekávat největší růst příjmů? V kolika letech?
František C., Plzeň



Člověk, který dostuduje vysokou školu, přichází do svého zaměstnání většinou ve 24 letech, po střední škole už v 18. V tomto věku očekává, že jej s nabíráním zkušeností čeká neustálý platový růst. Analýza portálů Profesia a Platy ukazuje, že platový strop v některých pozicích přichází už po třicítce. Důležitou roli hraje v tomto případě vzdělání.

Analýza sleduje, v jakém věku lidé dosahují platového stropu. Jde o věk, ve kterém už zaměstnanec bez následného kariérního postupu začne mzdově stagnovat. To pak způsobuje, že v dané pozici mají časem vyšší průměrný plat mladší kolegové.

Údaje portálu Platy.cz ukazují, že v Česku ovlivňuje platový strop zejména dosažená úroveň vzdělání. V současnosti platí, že zaměstnanec s maturitou dosáhne platového stropu v průměru ve 34 letech. U pracovníka, který má vysokoškolské vzdělání druhého stupně, je to později. Nejvyšší průměrnou mzdu dosahuje kolem 44. roku.

Středoškolské pozice mají platový strop po třicítce. Pokud se na ně podíváme z hlediska mzdového progresu, vidíme, že je kratší než u těch vysokoškolských. Zaměstnanci dosahují stropu poměrně brzy po třicítce. Nejrychleji přichází vrchol v pozicích asistent/ka, kde se růst platu zastaví ve 32 letech.

Ve vysokoškolských pozicích je progres delší. V případě těch nejžádanějších je to až po 40. roce věku. Nejvyšší platový strop z hlediska věku pak vidíme u vedoucího obchodní skupiny, kde zaměstnanci dosahují nejvyšších průměrných platů ve věku 48 let.

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Michal Novák, Platy.cz.

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme