Praha bude vyrábět biometan. V čističce odpadních vod vznikne výrobna kalového plynu

Projektů výroby kalového plynu přibývá a Praha nechce zůstat pozadu. Stát navíc chystá pro biometan podporu.



Čistírna odpadních vod, ilustrační foto, autor: Martin Pinkas/EuroPředminulý týden spustila oficiálně provoz v Rapotíně na Šumpersku první odpadová výrobna biometanu v Česku. Ta plyn vyrobený z potravinářských odpadů, který se nijak neliší od konvečního zemního plynu, vtláčí do plynárenské sítě. Podobných projektů kvapem přibývá.

Aktuálně oprášila dřívější plány městská Pražská vodohospodářská společnost (PVS), která chce vyrábět biometan v Ústřední čistírně odpadních vod na Císařském ostrově. PVS si zadala zpracování projektové dokumentace pro územní rozhodnutí. „Zahájení zkušebního provozu pilotního zařízení je plánováno v listopadu 2021, předání do trvalého provozu v listopadu 2022,“ uvedla tajemnice společnosti Hana Kletečková.

Cena zařízení by podle ní neměla překročit částku 49,5 milionu korun bez DPH, počítá se s dvou – až tříletou návratností.

Na rozdíl od dřívějších záměrů nebudou vyrobený biometan tankovat městské autobusy, ale stejně jako v Rapotíně bude vtláčen do sítě, konkrétně Pražské plynárenské. Ročně by mohlo jít zhruba o 900 tisíc kubíků.

Zájem o biometan souvisí s očekávaným zavedením výrobní podpory ze strany státu po roce 2021. V průběhu příštího desetiletí budou postupně končit dotace na výrobu elektřiny z bioplynu v kogeneračních jednotkách a biometan je má nahradit. Část existujících bioplynek se tak z elektřiny přeorientuje na plyn.

Převzato z týdeníku Euro, Autor: Jan Brož, foto: Martin Pinkas.

• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme