Praha jako technologické město? To bude ještě dlouhá cesta

Nízký počet mladých talentů, malé investice i špinavé ovzduší. I tohle snižuje atraktivitu Prahy mezi technologickými firmami.



Jak vyplývá ze srovnání poradenské společnosti Savills, hlavní město České republiky má stále velmi daleko k tomu, aby se dostalo do žebříčku Tech Cities. Letos vyšel třetí ročník tohoto mezinárodního srovnání, jehož cílem je vybrat třicet nejzajímavějších a nejpřívětivějších měst pro rozjetí byznysu. Hledat v něm Prahu je ale marná práce.

„V současné době Praha v evropském měřítku není vnímána jako velké centrum technologických odvětví,“ komentuje to Ben Maudling, výkonný ředitel Savills pro Česko a Slovensko. Podle jeho kolegy Nicholase Watsona například česká metropole silně pokulhává v počtu startupů. Zatímco průměr měst v žebříčku Tech Cities je 2,2 startupu na tisíc obyvatel, Praha se pohybuje kolem čísla 0,9.

Zajímavé je i srovnání vstupních investic do rozjezdu malých a nadějných projektů (venture capital). Z dat Savills vyplývá, že rekordmanem je Peking, kde se takhle ročně proinvestuje 34 miliard dolarů. V Praze jde pouze o 12,7 milionu dolarů.

Firmy navíc odrazuje i poměrně malá množina mladých, z nichž by mohly v české metropoli vybírat talenty. Poměr mileniálů, tedy lidí ve věku 20 až 39 let, ke starším je v Praze mnohem nižší než ve třicítce nejlepších měst Tech Cities.

Savills Tech Cities 2019

  1. New York
  2. San Francisco
  3. Londýn
  4. Amsterdam
  5. Boston

 
„Praze škodí i znečištění vzduchu. Co se týče prachu, je na tom sice mnohem lépe než čínská a jihoamerická města, ale se západní Evropou (Berlín, Kodaň, Londýn a Stockholm) je to nesrovnatelně víc,“ upozorňuje Nicholas Watson.

Společnost Savills nicméně očekává, že v příštích letech by Praha mohla jít nahoru. Alespoň tedy ve srovnání s nejbližšími středoevropskými metropolemi. Zatímco Varšava a Budapešť podle Bena Maudlinga těží z vysokého počtu obyvatel a tedy i pracovní síly, Bratislavě zase dodává na atraktivitě blízkost Vídně a zapojení do eurozóny.

„Pokud ale město vnímáme coby pomyslný balíček zahrnující aspekty jako atraktivní pracovní a životní prostředí, městský ruch, obchodní náklady, životní náklady, nízkou kriminalitu a vysoce kvalifikované lidské zdroje schopné komunikovat ve více jazycích, domnívám se, že by Praze měly technologické společnosti hledající regionální základnu věnovat největší pozornost,“ myslí si Maudling.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Ondřej Stratilík

Doporučujeme