Praha je nyní napřímo letecky propojená s hlavním městem Kazachstánu

Dne 30. května 2019 se uskutečnila v Nur-Sultanu oficiální tisková konference věnovaná zahájení přímé letecké linky mezi Nur-Sultanem a Prahou kazachstánskou leteckou společností SCAT Airlines od 2. června 2019. K otevření historicky první linky spojující hlavní města obou zemí dochází po více než deseti letech jednání.



Praha a celá ČR je pro Kazachstánce velmi atraktivní destinací jak pro turisty, tak čím dál více i pro studenty. Linka Nur-Sultan–Praha bude provozována zatím sezónně s četností 2x týdně. Lety budou operovány letadlem Boeing 737 700 NG. Na linku budou napojeny další vnitrostátní lety ze čtyř kazachstánských velkoměst (Almaty, Šymkent, Taraz a Usť-Kamenogorsk), do budoucna se pracuje na propojení s asijskými destinacemi. Společnost mj. nabízí výhodný studentský tarif s větším zavazadlem.

Na tiskové konferenci k zahájení linky vystoupili velvyslanec ČR v Kazachstánu R. Hykl, komerční ředitel SCAT Airlines N. Burjakov, předseda Výboru civilního letectví Ministerstva pro investice a průmyslový rozvoj Kazachstánu T. Lastayev a předseda představenstva Mezinárodního letiště Nursultana Nazarbajeva R. Adimolda. Velvyslanec R. Hykl zdůraznil, že otevření linky povede nejen k růstu ekonomických styků, ale i mezilidských vztahů. Informoval též o podstatném nárůstu vydaných schengenských víz.

První přímý let do Prahy odstartoval v neděli 2. června 2019. Dle informací Mezinárodního letiště Nazarbajeva byla linka prakticky zaplněna (125 cestujících, kapacita letadla 148 míst). První spojení využili především kazachstánští turisté směřující do Prahy a lázní a reakce na spuštění linky byly velmi pozitivní.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Nur-Sultanu (Kazachstán). Autorka: Olga Kalinová, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Asie | Kazachstán | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme