Praha je opět mezi deseti nejpopulárnějšími kongresovými destinacemi světa

Praha v roce 2018 hostila rekordní počet konferencí a kongresů. V hromadných ubytovacích zařízeních se jich loni odehrálo více než 4 500, což je více než třetina všech akcí konaných v České republice. Do české metropole na tyto kongresy a konference zavítalo téměř 540 000 delegátů z celého světa. Současně se Praha v letošním roce umístila na deváté pozici celosvětového žebříčku nejpopulárnějších kongresových destinací.



Podle statistik Českého statistického úřadu (ČSÚ), které zaznamenávají pouze akce v hromadných ubytovacích zařízeních s účastí nad 50 osob, se v roce 2018 odehrálo v Praze celkem 4 534 konferencí a kongresů. To je o 2,2 % více než v rekordním roce 2016 a o 3,3 % více než v roce 2017. Současně je to také 36 % všech akcí, které se uskutečnily v České republice.

Počet delegátů se od roku 2013 pohybuje okolo 540 000, přičemž průměrný počet osob na jednu akci mírně klesá. Dlouhodobě se tak potvrzuje trend, kdy organizátoři preferují uspořádat více akcí pro menší počet účastníků. Celkem v roce 2018 do Prahy zavítalo 536 232 osob, což je o 1,4 % více než v předcházejícím roce.

Pražský kongresový průmysl si v loňském roce vedl velice dobře nejen na lokální úrovni, ale také v mezinárodním srovnání. V celosvětovém žebříčku Mezinárodní kongresové asociace ICCA (International Congress and Convention Association), který hodnotí destinace na základě počtu uskutečněných asociačních kongresů a konferencí, se Praha umístila na devátém místě. Udržela si tak pozici mezi deseti nejpopulárnějšími kongresovými destinacemi světa, přičemž v předcházejícím roce byla osmá. Česká republika se ve srovnání zemí umístila na 26. pozici.

Statistiky organizace Prague Convention Bureau, založené na datech klíčových subjektů pražského kongresového průmyslu vč. kongresových center, která nejsou zahrnutá ve statistikách ČSÚ, ukazují, že nejčastěji se v Praze odehrávají akce s účastí mezi 10 a 149 delegáty (74 % všech akcí). Velkých kongresů a konferencí s účastí nad tisíc delegátů proběhlo loni v české metropoli 41.

Nejčastějšími zahraničními zdrojovými trhy byly v roce 2018 Spojené státy Americké, Velká Británie, Německo, Francie a Švýcarsko. Delegáti přijížděli do české metropole diskutovat především témata z oboru lékařských věd, vzdělávání, sociálních věd či průmyslu. Nejoblíbenějším místem pro konání akcí i nadále zůstávaly kongresové hotely (78 % všech akcí konaných v Praze).

„V souvislosti s otevřením dalších významných kongresových kapacit v Praze v loňském a letošním roce lze očekávat pokračující nárůst počtu akcí v příštích letech,“ říká Roman Muška, ředitel Prague Convention Bureau, a pokračuje: „přičemž již nyní je Česká republika jednou z top 50 zemí, které generují celosvětově největší přímou spotřebu v odvětví kongresového průmyslu, jak ukazuje zpráva Global Economic Significance of Business Events vydaná organizací Events Industry Council ve spolupráci s Oxford Economics v listopadu 2018. Dle ní je kongresový průmysl jedním z významných odvětví celosvětové ekonomiky. V roce 2017 se různých obchodních jednání zúčastnilo více než 1,5 miliardy osob z více než 180 zemí světa. Tyto akce vygenerovaly přímou spotřebu v hodnotě 1,07 bilionu USD (z toho v České republice 1,3 miliardy USD) a podpořily 10,3 milionu přímých pracovních míst (z toho v České republice 12 000 míst).“

Redakčně upravená tisková zpráva Prague Convention Bureau

• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas | Služby

Doporučujeme