Představitelé thajských institucí se zaměřením na vesmírný průmysl navštívili ČR

Ve dnech od 29. dubna do 3. května 2019 proběhla v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie incomingová mise thajských představitelů zaměřených na vesmírný průmysl v ČR. Delegace jednala na celé řadě institucí v Praze a Brně. V Praze byl uspořádán networkingový seminář, kterého se zúčastnila celá řada českých firem a zástupců institucí, které se problematikou výzkumu a vývoje v této oblasti zabývají.



Incomingová mise byla připravena ve spolupráci mezi Velvyslanectvím ČR v Bangkoku, Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, Ministerstvem dopravy ČR a Českou vesmírnou aliancí. Thajskou delegaci vedl ředitel vědeckotechnického parku Space Krenovation Park, pan Damrongrit Niammuad, který je jedním z předních představitelů vládní agentury Geo-Informatics Space and Technology Development Agency (GISTDA). Thajská delegace celkově čítala 26 členů.

Během pětidenního programu delegace nejprve v prvních dvou dnech v Praze v širokém formátu absolvovala seminář a prezentace na Ministerstvu dopravy ČR, networkingový seminář s českými firmami a institucemi v Pražském podnikatelském centru a navštívila také centrálu Agentury pro evropský globální navigační satelitní systém (European GNSS) v pražských Holešovicích. Následně se užší formát delegace přesunul do Brna, kde byla připravena setkání a exkurze v Jihomoravském inovačním centru a také přijetí ve špičkové firmě Frentech Aerospace. Na závěr se delegace v Praze setkala s vedením Výzkumného zkušebního a leteckého ústavu.

Během jednání byly diskutovány otázky českých zkušeností v oblasti vesmírného průmyslu, vhodné modely podpory kosmického výzkumu a vývoje a také možnosti vzájemné spolupráce na vybraných projektech. Thajští účastníci poznávací mise měli možnost blíže se seznámit s českými kapacitami, dosaženými výsledky a budoucími plány, a to i s ohledem na směřování evropského vesmírného programu, výzkumu a vývoje. Českým účastníkům jednotlivých bloků mise umožnila blíže se seznámit s thajskými plány a aktuálními kroky, které mají směřovat k větší diverzifikaci thajského vesmírného průmyslu, a souvisejícími možnostmi spolupráce. Česká republika je v tomto směru po Francii a Japonsku třetí zemí, kterou představitelé GISTDA v posledních letech navštívili.

Mise může do budoucna sloužit jako základní kámen pro navázání užší spolupráce na konkrétních projektech. Během programu ze strany GISTDA opakovaně zazněla i pozvánka k účasti na nadcházejícím (srpen 2019) veletrhu Thailand Space Week. V případě zájmu o akci je možné obracet se na naše velvyslanectví v Bangkoku a na prezidenta České vesmírné aliance.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bangkoku (Thajsko). Autor: Ing. Jan Špiler, vedoucí ekonomického úseku.

• Teritorium: Asie | Thajsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme