Prezentace českého chmele pro japonské pivovary

Velvyslanectví ČR v Tokiu spolu s Ministerstvem zemědělství, Svazem pěstitelů chmele ČR, společností Bohemia Hop, Chmelařským institutem s.r.o. a společností E. A. T. Czech uspořádalo se v prostorách Velvyslanectví ČR dne 14. června 2019 prezentační akci českého chmele pro zástupce japonských pivovarů a minipivovarů.



Prezentace byla finančně podpořena z prostředků na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) a završila tak několikadenní program zástupců českých chmelařů, kteří jednali se čtyřmi největšími pivovary Asahi, Suntory, Kirin a Sapporo o dodávkách chmele a malými pivovary Ottotto Brewery, Fujiyama Brewery, Ginza Brewery a Kamakura Beer Brewing company o použití nových odrůd chmele při vaření piva.

Cílem prezentační akce, které se zúčastnilo více než 160 japonských hostů, bylo představení méně známých českých odrůd chmele jako Kazbek, Sládek, Premiant nebo Angus malým a středním japonským pivovarům. Za tímto účelem do Japonska přicestoval kromě představitelů výše uvedených pěstitelských a obchodních firem také expert Jan Hervert, sládek pokusného pivovaru Chmelařského institutu, který v rámci prezentační akce podrobně vysvětlil přítomným japonským pivovarníkům rozdíly mezi jednotlivými druhy českého chmele a jejich výhody při vaření různých druhů piv. Při individuálních konzultacích také sdílel s přítomnými zájemci své zkušenosti s vařením řemeslných piv a poskytoval jim přímé poradenství.

V rámci programu prezentační akce proběhla degustace piv, uvařených z českých odrůd chmele v malých českých pivovarech, jako jsou např. Rodinný pivovar Zichovec, Pivovar Volt, Pivovar Matuška, Klášterní pivovar Strahov nebo Pioneer Beer Žatec. Tato piva byla dovezena přímo z České republiky speciálně na tuto akci.

V Japonsku v poslední době významně roste segment „craft“ pivovarů, kterým již čeští pěstitelé ve spolupráci s japonskými obchodními firmami malá množství českého chmele dodávají, záměrem je však tato množství v blízké budoucnosti výrazněji navýšit. Malé japonské pivovary mají velmi dobré renomé v rámci světového pivovarnictví a pravidelně se s nimi naši chmelaři v rámci mezinárodních pivních soutěží setkávají.

Česká republika je v současné době třetím největším producentem chmele na světě (po USA a Německu). Více než polovina české produkce se vyveze do zahraničí, přičemž nejvýznamnějším dovozcem je stále Japonsko (první dovoz chmele do Japonska se uskutečnil již v roce 1907 pro pivovar Kirin). Velké japonské pivovary Asahi, Kirin, Sapporo a Suntory jsou největšími odběrateli českého chmele na světě, dlouhodobě odebírají 30–40 % české úrody chmele, avšak pouze odrůdu Žatecký poloraný červeňák. V posledních letech však i tyto pivovary představují svým zákazníkům limitované edice speciálů vyráběné z jiných odrůd chmele, což představuje velkou příležitost pro prosazení dalších odrůd českého chmele na japonském trhu.

• Teritorium: Asie | Japonsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme