Přibývá firem, které loví pracovníky přímo na školách

Zhruba desetina malých a středních firem v Česku spolupracuje přímo se středními odbornými školami a učilišti a nabírá jejich absolventy.



V časech extrémně nízké nezaměstnanosti podniky zoufale shánějí volnou pracovní sílu. Účinným řešením je přímý kontakt se školami. Jinými slovy: nábor budoucích pracovníků přímo ze školních lavic.

Se školami takto spolupracují zejména podniky ze zpracovatelského průmyslu, velkoobchodu a maloobchodu a z oblasti vědeckých a technických činností. Vyplývá to z průzkumu v rámci Indexu očekávání firem ČSOB.

„Nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců je podle našich zkušeností jednou z vážných brzd rozvoje firem. Je proto dobře, že se podnikatelé a živnostníci zaměřují na užší partnerství se školami a připravují si tak své budoucí kolegy již od útlého mládí,“ říká ředitel Firemního bankovnictví ČSOB říká Petr Manda.

„Je to však běh na dlouhou trať. Firmy ho proto kombinují s masivními investicemi do moderních technologií, automatizace a robotizace.“ doplňuje Manda.

Na mládí jsme připraveni

Podniky potvrzují, že jsou na juniorní pracovníky připraveny. „Nedostatek zaměstnanců řešíme výcvikem učňů a studentů, poskytujeme jim stipendia,“  přibližuje Bohumíra Horáková, společnice firmy Stránský a Petržík – Pneumatické válce.

Podnikatelé také stále častěji zaměstnávají cizince. Takových menších a středních zaměstnavatelů je v ČR podle průzkumu už sedm procent.

Téměř polovina z nich uvádí, že cizinci sice nemají požadovanou kvalifikaci, ale po zaučení pracují dobře. Další pětina míní, že cizinci jsou kvalitními a především stabilními zaměstnanci. Někteří si zahraniční pracovníky nemohou vynachválit. „Cizinci jsou pro Čechy rozhodně příkladem,“ myslí si majitel společnosti Prikner – tepelné zpracování kovů Otakar Prikner.

Oproti roku 2004 vzrostl počet cizinců na území České republiky o 38 procent. Za nárůstem je přitom příliv cizinců ze zemí mimo Evropskou unii. Největším zdrojem zahraničních zaměstnanců je Ukrajina, dále Slovensko a Rusko.

Už šest procent menších a středních firem provozuje svážení zaměstnanců nebo poskytuje příspěvky na dopravu, což bylo dosud spíše doménou velkých korporací typu Škoda Auto nebo Amazon.

Redakčně upravená tisková zpráva ČSOB

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme