Příležitost pro české železniční dopravce v Norsku

Norské ředitelství železnic na počátku září 2019 informovalo o záměru vypsat řízení k výběru potenciálních zájemců o poskytování služeb železniční přepravy osob v rámci tzv. 4. železničního balíčku. Jedná se o lokální tratě kolem Oslo a regionální tratě vedoucí do Gjøviku a Haldenu. Předběžná kvalifikace pro zájemce o zapojení se do veřejné zakázky bude zahájena v 1. čtvrtletí 2020 s tím, že smlouva o poskytování služeb s vítězným subjektem by měla být podepsána na podzim 2021.



V rámci probíhající liberalizace osobní vlakové přepravy v Norsku dochází již počtvrté k otevření přístupu zahraničním dopravcům na norské železnice. V roce 2015 schválila vláda novou železniční reformu, kterou byla zahájena liberalizace a demonopolizace norské železniční dopravy. Do té doby zajišťovaly železniční přepravu pouze Norské státní dráhy (NSB), které od poloviny letošního roku nesou název „Vy“. Železniční ředitelství  postupně vypisuje tendry na provoz na jednotlivých tratích, které jsou rozděleny do geografických balíčků.

Zatímco první dva balíčky jsou již uzavřeny a třetí je ve finální fázi soutěže, k 3. září 2019 Ředitelství železnic oznámilo vypsání tzv. čtvrtého balíčku na poskytování osobní vlakové přepravy v okolí Oslo v regionu Østlandet. Přesněji balíček zahrnuje lokální dopravu kolem Oslo (linky L1 Spikkestad – Lillestrøm; L2 Stabekk – Ski; L21 Stabekk – Moss; L22 Skøyen – Mysen (– Rakkestad); L3 Oslo S – Jaren) a regionální tratě R30 Oslo S – Gjøvik a  R20 Oslo S – Halden. Smlouva s vítězem tendru by měla být uzavřena do podzimu 2021 a daná společnost by měla přepravní služby začít poskytovat  od prosince 2022.

Výsledky prvních dvou tendrů ukazují, že Norsko je otevřeno zahraničním společnostem. První balíček „Jih“ vyhrála britská společnost GoAhead AS a druhý balíček „Sever“ získala švédská SJ Norge. Čtvrtý balíček je tak příležitostí i pro české dopravce se zájmem o expanzi do zahraničí. V případě zájmu o více informací, kontaktujte zastupitelský úřad ČR v Oslo.

V budoucnu se bude vyhlašovat ještě pátý balíček, jehož vítěz by měl na drahách zajišťovat přepravu od prosince 2024. Pátý balíček bude obsahovat rovněž tratě v okolí Oslo a případně i dopravu na letiště Gardermoen. Balíčky čtyři a pět by tak dohromady měly pokrýt celý region Østlandet. Lokální vlaky kolem Oslo přepravily v roce 2018 celkem 40 987 810 pasažérů, což je více než polovina celkového počtu přepravených osob v  Norsku za dané období.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Oslu (Norsko). Autor: Jakub Utěšený, zástupce velvyslance, (s přispěním A. Ficové).

• Teritorium: Evropa | Norsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme