Příliš bohaté Česko. Tři regiony přijdou o výhodnější přístup k dotacím

Evropská unie bude dál platit rozvojové projekty v českých krajích, ale místo 85 procent nákladů uhradí už jen 55 až 70 procent.



Dotace - ilustrační foto, autor: Hynek Glos/EuroSvižný ekonomický růst země je dobrá zpráva, ale také potenciální problém. Každým rokem totiž přibývají regiony, které překonávají hranici 75 procent průměrné úrovně Evropské unie v paritě kupní síly. V praxi to bude znamenat, že se jim po roce 2020 ztíží přístup k čerpání dotací ze strukturálních fondů EU.

Ministerstvo pro místní rozvoj v materiálu pro vládu (Národní koncepce realizace politiky soudržnosti) uvedlo, že tři regiony – Střední Čechy, Jihovýchod a Jihozápad jsou již několik let nad hranicí 75 procent evropského průměru a o výhodnější přístup k dotačním penězům přijdou. Zbývající čtyři regiony mají relativní štěstí, že se k limitu teprve blíží nebo jej nepřekonaly v průměru za tři poslední roky.

Regiony Moravskoslezsko, Severovýchod, Severozápad a Střední Morava tak budou moci počítat s tím, že jim evropské fondy uhradí až 70 procent uznatelných nákladů na podpořené projekty.

Tři bohatnoucí oblasti budou zařazeny mezi takzvané přechodové regiony, které mají v období od roku 2021 navrženou míru evropského spolufinancování ve výši 55 procent.

Uskromnit se tak nakonec budou muset všichni. V současném rozpočtovém období 2014 až 2020 hradí evropské fondy v chudších regionech až 85 procent nákladů na projekt. Klesne též celkový objem peněz, které bude Česko moci během sedmiletého období vyčerpat. Ministerstvo pro místní rozvoj uvádí, že nastane pokles o 13 procent na 20,1 miliardy eur (515 miliard korun).

HDP v českých regionech

Převzato z týdeníku Euro, Autor: David Tramba, foto: Hynek Glos.

• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme