Případy podvodného jednání, kdy stopy zdánlivě vedou do Dánska

Velvyslanectví České republiky v Kodani zaznamenalo případy podvodného jednání vůči českým firmám, které si u domnělých dánských dodavatelů objednaly zboží v hodnotě tisíců eur, částku na základě pro-forma faktury uhradily, ale objednané zboží nikdy neobdržely.



Z šetření vyplynulo, že firmy jednaly s podvodníky, kteří se za dánskou firmu pouze vydávali. Použili k tomu údaje existujících firem a dokonce na stránkách Google Maps provedli změny v údajích firmy doplněním odkazu na falešné webové stránky, na nichž pak figuruje podvodná e-mailová adresa.

Velvyslanectví ČR v Kodani proto důrazně varuje před podezřelými transakcemi, které se vyznačují zejména často očividným pozměňováním údajů na fakturách. Doporučujeme věnovat pozornost varovným signálům v podobě použití několika různých typů písma, „rádoby razítek“, často s chybou v uvedených údajích, ale především bankovnímu spojení, na které má být fakturovaná částka poukázána.

Dánské firmy mají své účty vedeny v dánských bankách, proto uvedení jakékoliv jiné země, byť by byla členským státem Evropské unie, je neklamným znamením, že faktura a celá transakce s největší pravděpodobností nejsou v pořádku.

V případě pochybností doporučujeme obrátit se na obchodně-ekonomický úsek velvyslanectví prostřednictvím e-mailové adresy commerce_copenhagen@mzv.cz.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Kodani (Dánsko). Autor: Oto Weniger, zástupce velvyslance.

• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme