Produkce piva se rekordně propadla. Mohou za to Číňané

Globální výstav piva se v roce 2018 meziročně propadl o téměř 2 procenta. Znamená to, že se loni uvařilo o 37,8 milionu hektolitrů piva méně než v roce 2017. Je to způsobeno poklesem produkce v Číně, protože nastupující generace Číňanů si oblíbila prémiové a zahraniční značky. Výstav čínských pivovarů tak klesl téměř o 60 milionů hektolitrů.



I když produkce piva v 85 ze 171 zemí vzrostla a významněji poklesla jen ve 34 zemích, celkově se v roce 2018 vyrobilo 1,905 miliardy hektolitrů piva, zatímco o rok dříve to bylo 1,942 miliardy hektolitrů. To znamená největší meziroční pokles v historii, uvedl největší světový obchodník s chmelem Barth-Haas Group z Norimberku ve své zprávě.

Hlavním viníkem je Čína, kde se uvařilo o 59 milionů hektolitrů piva méně než o rok dříve (pro srovnání v Česku se loni uvařilo rekordních 21,3 milionu hektolitrů piva). „Tento propad nemohl být vynahrazen růstem v ostatních zemích,“ řekl k výroční zprávě šéf rodinné firmy Stephan Barth.

Čína je největším producentem piva na světě. V roce 2018 se v nejlidnatější zemi uvařilo 381 milionů hektolitrů pěnivého nápoje. O rok dříve to bylo 440 milionů.

Zpráva poradenské agentury Euromonitor uvedla, že v Číně dlouhodobě klesá produkce piva kvůli tomu, že zákazníci preferují více prémiové a zahraniční značky. Celkové tržby z prodeje piva proto rostou. Loni činily 93 miliard dolarů (2,1 bilionu korun).

Největší producenti piva v roce 2018

Pořadí Stát Výstav v mil. hektolitrů
1. Čína 381,2
2. Spojené státy americké 214,6
3. Brazílie 141,4
4. Mexiko 119,8
5. Německo 93,7

Pozn: ČR je na 19. místě s produkcí 21,3 milionu hektolitrů.
Zdroj: Barth-Haas Group

Za poklesem stojí i to, že ubývá Číňanů, kteří pijí pivo, a mění se také způsob jeho konzumace. Mladí lidé chodí pít častěji pivo do sportovních barů a lepších restaurací. Proto roste poptávka po pivních speciálech.

Mezi největší pivovary světa podle zprávy Barth-Haas patří belgická skupina Anheuser-Busch InBev, která celkem uvařila 567 milionů hektolitrů piva, tedy téměř každé třetí pivo na světě. Druhým největším pivovarem je nizozemský Heineken s 233,8 milionu hektolitrů. Třetím je čínský China Res. Snow Breweries se 121 miliony hektolitrů piva. Japonský pivovar Asahi, jenž vlastní Plzeňský Prazdroj, je sedmý největší na světě s celkovým výstavem 57,9 milionu hektolitrů piva.

Zpráva také uvedla, že celosvětově roste výměra plochy, na které se pěstuje chmel. Vedou Spojené státy (23 tisíc hektarů), následuje Německo (20 tisíc hektarů), na třetím místě je Česká republika (5 tisíc hektarů). Celosvětově je osázena plocha s chmelem o výměře přes 60 tisíc hektarů, což je nejvíce od roku 1997. Je to dáno především rostoucí oblibou piv s vyšším podílem chmele.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme