Prosincová nezaměstnanost byla v ČR nejnižší od roku 1996

Zpomalení české ekonomiky se zatím do situace na pracovním trhu nepromítá. Nezaměstnanost je nadále rekordně nízká. V prosinci 2018 se sice oproti listopadu počet nezaměstnaných mírně zvýšil, může za to ale ukončení sezonních prací.



Vyplývá to za statistik, které v lednu zveřejnil Úřad práce. Nástup zimního počasí zvýšil tuzemskou nezaměstnanost z listopadových z 2,8 na 3,1 procenta. Ta je ale stále rekordně nízká, podle čísel Eurostatu nejnižší v celé Evropské unii.

Úřad práce ČR evidoval k poslednímu dni loňského roku 231 500 Čechů bez práce, což je nejnižší prosincové číslo od roku 1996. Zároveň je to o téměř 50 tisíc lidí méně než ve stejném období roku 2017.

Lidí bez práce v prosinci mírně přibylo, zvýšil se ale i počet volných pracovních míst. Oproti jedenáctému měsíci roku 2018 je jich nyní zhruba o tisíc více (324,4 tis.).

Firmy hlásí kritický nedostatek pracovníků

„Tradiční ukončení sezónních prací s nástupem zimního počasí zvýšilo podíl nezaměstnaných v závěrečném měsíci loňského roku na 3,1% z historického minima 2,8%. I tak si trh práce zapsal nový rekord v podobě nejnižší hodnoty nezaměstnanosti na konci roku,“ připomíná ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Analytici nadále varují před negativními dopady příliš nízké nezaměstnanosti.

„Zaměstnavatelé nadále čelí kritické situaci nedostatku pracovníků, kterou může dovoz pracovní síly ze zahraničí vyřešit jen zčásti. V lednu se podíl nezaměstnaných ještě mírně zvýší (na 3,2%-3,3%),“ předpokládá Rožumberský. Počet lidí bez práce by už ale letos neměl klesat.

„Nárůst míry nezaměstnanosti mezi listopadem a prosincem je železným pravidlem tuzemského trhu práce a nelze z něj usuzovat na zhoršování jeho kondice. Podmínky na trhu práce ale nadále zůstávají napjaté,“ upozorňuje hlavní ekonom Czech Fund Kovanda.

Tlak na růst mezd

„Prosinec potvrdil jednoznačný převis poptávky po zaměstnancích nad jejich nabídkou a tento nesoulad bude i v roce 2019 hlavním důvodem pokračujícího rychlého růstu mezd,“ říká analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Ochota firem přijmout nové zaměstnance zůstává nadále velmi vysoká, o čemž svědčí historicky rekordní počet nabízených volných pracovních míst. To, že by byla významnější část volných pracovních míst zaplněna ze současných nezaměstnaných, je ale nereálné. Řada firem tak i během zimních měsíců musí počítat s velmi obtížným sháněním nových zaměstnanců,“ komentuje Novák současný stav.

Firmy budou v prvních měsících letošního roku hledat především řemeslníky a opraváře, pracovníky na obsluhu strojů, nebo pomocné a nekvalifikované síly. Velká poptávka je také po odbornících v IT, zdravotnictví a v technických profesích.
jap

Doporučujeme