Průměrná mzda vzrostla v 1. čtvrtletí na 32 466 korun, reálně o 4,6 %

V 1. čtvrtletí 2019 vzrostla průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství proti stejnému období předchozího roku o 7,4 %, reálně se zvýšila o 4,6 %. Medián mezd činil 27 582 Kč. Oznámil to Český statistický úřad.



V 1. čtvrtletí 2019 činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda (průměrná mzda) na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství celkem 32 466 Kč, což je o 2 236 Kč (7,4 %) více než ve stejném období roku 2018. Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 2,7 %, reálně se tak mzda zvýšila o 4,6 %. Objem mezd vzrostl o 8,3 %, počet zaměstnanců o 0,8 %.

Proti předchozímu čtvrtletí činil růst průměrné mzdy v 1. čtvrtletí 2019 po očištění od sezónních vlivů 1,9 %.

Medián mezd (27 582 Kč) vzrostl proti stejnému období předchozího roku o 7,4 %, u mužů dosáhl 29 936 Kč, u žen byl 24 982 Kč. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 14 566 Kč a 51 420 Kč.

Komentáře: Mzdy rostly rychleji, než se čekalo, předbíhají růst produktivity 

„Na začátku letošního roku rychleji rostly mzdy ve veřejném sektoru, ale solidní byl i růst mezd v sektoru soukromém,“ poznamenává k statistikám ČSÚ analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Na to, že mzdy rostly rychleji, ne se očekávalo, upozorňuje ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. „I v prvním letošním čtvrtletí udržel růst mezd v ČR silné tempo. Toto tempo poměrně výrazně předčilo očekávání trhu. Ve střední hodnotě analytických odhadů předpokládal trh meziroční růst reálné mzdy ve výši čtyř procent. Skutečnost je však ještě o 0,6 procentního bodu příznivější,“ uvádí Kovanda. V dalších letošním čtvrtletích už podle něj reálné mzdy porostou pomaleji, a sice v pásmu od tří od čtyř procent. „Celkově letos vzrostou zhruba o čtyři procenta. V posledním letošním čtvrtletí by průměrná mzda měla atakovat úroveň 36 tisíc korun, a to poprvé v historii ČR,“ dodává Kovanda.

„V dalších kvartálech počítáme s pokračujícím dynamickým růstem mezd, i když jeho tempa už sotva překročí 7%. Potvrdí-li se náš scénář dalšího zpomalování růstu české ekonomiky, měl by mzdový vývoj zareagoval dalším zpomalením s odstupem dvou čtvrtletí, tedy od konce letošního roku,“ říká Pavel Sobíšek z UniCredit.

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme