Průmysl v květnu pokračoval v růstu

Průmyslová produkce v květnu po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně vzrostla o 3,2 %. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně vyšší o 1,1 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 4,1 %. Aktuální statistiky zveřejnil ČSÚ.



Průmyslová produkce v květnu 2019 byla reálně meziměsíčně vyšší o 1,1 %. Meziročně vzrostla o 3,2 %. K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů , výroba  pryžových a plastových výrobků a výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu. Průmyslová produkce klesla v odvětvích výroba nápojů, výroba strojů a zařízení a těžba a dobývání. Bez očištění byla průmyslová produkce meziročně vyšší o 3,2 % (květen 2019 měl stejný počet pracovních dnů jako květen 2018).

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v květnu 2019 meziročně vzrostly o 6,9 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 6,4 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 7,5 %.

Hodnota nových zakázek v květnu 2019 ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 4,1 %. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 3,9 %, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 4,3 %. K celkovému meziročnímu růstu nových zakázek přispěla nejvíce odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, výroba elektrických zařízení a výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství. Nové zakázky klesly v odvětví výroba strojů a zařízení, výroba chemických látek a chemických přípravků a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v květnu 2019 meziročně snížil o 0,5 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v květnu 2019 meziročně vzrostla o 6,7 %.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v dubnu 2019 v EU28 meziročně klesla po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 0,1 %. Podle předběžného harmonogramu Eurostat zveřejní údaje za květen 2019 dne 12. 7. 2019.

„Výsledky českého průmyslu v květnu do určité míry kontrastují se slabším výkonem Německa a zejména s předstihovými ukazateli, které již od prosince signalizují slabší vyhlídky a stále se zhoršují. Pro červen skutečně počítáme meziročně s lehkým propadem průmyslové výroby, to ale hlavně kvůli nižšímu počtu pracovních dní. Vývoj zakázek značí, že by si pro další měsíce mohl průmysl zachovat růst, byť poměrně malý,“ komentuje květnová čísla ekonom Petr Sobíšek z UniCredit.

Na to že českému průmyslu se nad očekávání daří upozorňuje i Lukáš Kovanda z Czech Fund. „V dalších měsících roku se však budou do objemu průmyslové produkce v rostoucí míře promítat nepříznivé mezinárodní faktory, jako je pokračující vyhrocené probíhající či hrozící obchodní válčení na více „frontách“ či rostoucí riziko takzvaného tvrdého brexitu. Svědčí o tom vysoce nepříznivý vývoj předstihových ukazatelů, jako je index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu. Průmysl tak za celý letošní rok přidá pouze 1,7 procenta,“ uvádí Kovanda k dalšímu vývoji v oboru.

Zdroj: ČSÚ, doplněno o komentáře ekonomů

• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme