Průvodce ciczinců pro zakoupení nemovitosti ve Švédsku.

Přemýšlíte o zakoupení nemovitosti ve Švédsku, a snažíte se vydat se cestou, kterou místní požadují za samozřejmost? Tento malý průvodce pro začátečníky na trhu nemovitostí ve Švédsku Vám možná poodhalí tajemství místních odlišností oproti našim zvyklostem. 


  • Země: SE – Švédsko
  • Datum zveřejnění: 24.04.2019

Peníze:
Pokud nedisponujete opravdu velkým objemem peněz, budete si muset vzít hypotéku. Na rozdíl od jiných zemí jsou švédské banky velmi striktní, pokud se týče půjček. Ke schválení půjčky po Vás budou vyžadovat dokumenty o stálém příjmu a vaší finanční situaci. Dokumentů je hodně a jsou pečlivě zkoumány.
Máte-li stálou práci na dobu neurčitou bude pro vás mnohem snazší zažádat si o půjčku, než-li pokud jste osoba samostatně výdělečně činná, i to však není nemožné.
Druhým bodem, který je dobré zvážit je vaše finanční situace/historie ve Švédsku. Budete muset poskytnout podrobné důkazy o vaší úvěrové historii, o půjčkách ze zahraničí atd.
Dále je tu vklad – momentálně je ve Švédsku zcela běžné, že 15 % z ceny nemovitosti musí být zaplaceno vlastním kapitálem. 
Jestli jste splnili všechny požadavky banky, pak požádáte o (lånelöfte) – doklad o částce, kterou vám jsou ochotni půjčit. Jakmile budete mít všechny doklady můžete se poohlížet po nejlepší nabídce.

Získávání bytu:
S hypotékou v kapse se můžete pustit do hledání nemovitosti. Ponořte se do webových stránek realitních makléřů – nebo ještě lépe do Hemnet, což je webová stránka, kde najdete všechny současné i budoucí nabídky realitek. V případě zájmu se obrátíte na realitního makléře a zjistíte, zda je možné se na nemovitost podívat co nejdříve. V opačném případě si zajdete na veřejnou prohlídku nemovitosti.

Pokud uvažujete o koupi nemovitosti ve Švédsku, ale nejste si jisti zda budete v zemi trvale žít, je dobré mít na paměti, že při prodeji nemovitosti zisk z prodeje podléhá dani 22 % z příjmu.

Většina českých podnikatelů působících ve Švédksu o zakoupení nemovitosti neuvažuje a spoléhá se na krátkodobé či dlouhodobé pronájmy. Nicméně, v případě dlouhodobého působení v zemi se nákup nemovitosti může vyplatit, bez ohledu na odlišnosti, které její nákup provázejí oproti našim zvyklostem.

Zpracoval kolektiv pracovníků CzechTrade Stockholm.
S využitím zdroje: The Local Sweden

Souborové přílohy

• Teritorium: Evropa | Švédsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme