První robotická ruka pro navíjení elektromotorů je z Česka

Česká firma Sopo, která patří k evropským lídrům v oblasti výroby elektromotorů, od letošního roku také ztělesňuje trend zavádění automatizace a robotizace do českého průmyslu.



Ve spolupráci s předním švýcarským výrobcem robotů Stäubli úspěšně vyvinula převratnou a vysoce inovativní robotickou ruku TX2/Sopo. Společný tým technologů firmy Sopo a společnosti Stäubli, která má v České republice silné vývojové zázemí, již po půl roce vývoje a testování přivedl na svět první funkční prototyp, který nyní čeká na začlenění do výrobního procesu.

„Díky této robotické ruce bude výroba elektromotorů a navíjených komponentů vysoce přesná, bez nutnosti pravidelné kalibrace, a to při dosažení nižších nákladů na údržbu zařízení,“ popisuje Vladimír Olmr, jednatel společnosti Sopo. Od zavedení této ruky do výrobních procesů si firma slibuje zefektivnění kusové i sériové výroby a upevnění technologické pozice na trhu jako vedoucí evropské firmy v oblasti navíjení.

Novinku bude Sopo prezentovat na stánku CzechTrade na elektrotechnickém veletrhu CWIEME v Berlíně ve dnech 21. 5. – 23. 5. Na stánku České republiky se vedle firmy Sopo budou prezentovat společnosti Elektroporcelán, P&V Elektronic, PZK Brno a Silent-Czech. „České firmy patří v oblasti elektrotechnického průmyslu k evropským špičkám a řada z nich je přímo zapojena do nastupujícího trendu elektromobility. Německo, kde roční obrat v elektroprůmyslu dosahuje 180 miliard eur, je pro ně nejdůležitějším odbytištěm,“ konstatuje Adam Jareš, ředitel německého zastoupení CzechTrade v Düsseldorfu, které prezentaci českých firem na veletrhu připravuje.

Převzato z časopisu Export a podnikání, přílohy týdeníku Euro a měsíčníku Profit, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Autor článku: Adam Jareš, Düsseldorf.
Rubrika časopisu na euro.cz

Doporučujeme