Radil kamarádům, jak podnikat. Dneska vede kurzy pro stovky začínajících podnikatelů

Jak vymyslet službu či produkt, za které bude někdo ochoten zaplatit. Co vlastní podnikání vůbec obnáší a zda je na to člověk připraven. I takové znalosti a dovednosti si odnáší absolventi kurzů Podnikni to! Úspěšná platforma, za kterou stojí Jakub Tížek, pomáhá mladým lidem bez zkušeností na cestě k prvnímu vlastnímu podnikání.

Kurzy nabízí devět vysokých škol v České republice a za dva a půl roku existence jimi prošlo více než pět set studentů. Letos Tížek plánuje zpřístupnit kurzy i široké veřejnosti a otevřít pobočku Podnikni to! na Slovensku.

Inteligentní náramek Life Saving Bracelet, který neustále monitoruje životní funkce a umí přivolat lékaře, či Bikedoo, zařízení přeměňující obyčejný vozík na elektrickou trojkolku za pár vteřin. To jsou jen dva z mnoha nápadů, které slaví úspěchy v České republice a ve světě a které spojuje fakt, že jejich autoři prošli kurzem Podnikni to!. „V České republice velmi dobře funguje řada inkubátorů a inovačních center. Předpokladem jejich programů ale obvykle je, že už má člověk jasný nápad na nějakou službu či produkt. V rámci těchto platforem pak dostane k ruce odborníky, kteří mu pomohou myšlenku dál rozvíjet, či je představen investorům.

My jsme ale udělali krok zpět a podporujeme ty, kteří o podnikání teprve začínají uvažovat. Někdy mají nápad a nevědí, co s ním. Mnohdy ale ještě nemají ani ten nápad,” vysvětluje zakladatel Podnikni to! Jakub Tížek, který sám už při studiu na vysoké škole založil několik soukromých společností a chtěl dát především mladým lidem šanci rozhodnout se, zda se chtějí po dostudování nechat zaměstnat či se pustit do něčeho vlastního.

„Nemáme ambici udělat z každého účastníka kurzu úspěšného podnikatele. Představujeme lidem způsob uvažování, který mohou využít například i v soukromém životě nebo zaměstnání. Mohou si také v bezpečném prostředí s nulovými nebo minimálními investicemi ověřit, zda je jejich nápad vůbec životaschopný. Je možné, že během semestru zjistí, že jim podnikavost není vůbec blízká a nejšťastnější budou ve stabilním zaměstnání s jasnými pravidly. I to je velmi důležité zjistit zavčas,” podotýká Tížek, kterého platforma Podnikni to! napadla v momentu, kdy se na něj spolužáci a kamarádi neustále obraceli s dotazy, jak s podnikáním začít.

Kurzy Podnikni to! vedené zkušenými lektory mají unikátní ucelenou metodiku výuky a jsou nabízeny studentům devíti vysokých škol (např. Mendelova univerzita v Brně, VUT, Masarykova univerzita, ČVUT, Univerzita Palackého v Olomouci aj). Běží vždy v jarním i podzimním semestru. Během dvou a půl let fungování jimi prošlo již přes pět set studentů a kvůli velmi dobrým ohlasům plánuje Jakub Tížek otevřít kurzy i pro veřejnost.

Už nyní spolupracuje například s úřady práce, hospodářskou komorou či s Asociací malých a středních podniků. „Chtěli bychom kurz uzpůsobit také například potřebám maminek na mateřské dovolené, které se rozhodují, zda se vrátit do zaměstnání nebo zkusit rozvinout vlastní podnikatelský nápad. V budoucnu plánujeme program nabídnout i dětským domovům a podpořit tak mladé lidi, kteří z domova odcházejí, v rozvoji vlastního podnikání,” dodává Jakub Tížek.

Ačkoliv kurzy obvykle trvají jen dva měsíce, snaží se Podnikni to! své absolventy nadále podporovat. Po celé republice tak vznikají komunity, ve kterých se začínající podnikatelé mohou i nadále potkávat, sdílet své zkušenosti a čerpat inspiraci od úspěšných a inspirativních osobností českého byznysu. „Vždy se snažíme podporovat podnikání v lokalitě, ve které zrovna působíme. Jsme přesvědčeni, že inovativní a kreativní lidé jsou všude a není nezbytné, aby se stěhovali do velkých měst. Už během kurzů proto propojujeme účastníky s lokálními inkubátory, coworkingy i úspěšnými podnikateli, kteří kromě svého příběhu poskytují i zpětnou vazbu a ukazují podnikatelské možnosti v okolí. Víme totiž, že napojení se na lokální podnikatelskou komunitu je pro začínající podnikatele klíčové,” uzavírá Tížek.

Podnikni to! v číslech

  • 3 roky vývoje unikátní metodiky
  • působení v 11 českých městech
  • 9 spolupracujících univerzit a 26 odučených semestrů 
  • více než 500 absolventů z řad studentů a 170 absolventů z řad široké veřejnosti
  • okolo 150 nových absolventů každý semestr
  • 4 spolupracující úřady práce
  • desítky hostujících přednášek

Příklady úspěšných absolventů

  • Svatopluk Blažej – spoluautor unikátního chytrého zdravotního náramku, který se probojoval až na evropské finále start-upů ve Stuttgartu a zároveň ho vyhrál – aibrace.cz
  • Adam Dolinský – spoluautor konstrukce umožňující ve dvaceti sekundách přetvořit ruční invalidní vozík na vozík elektrický – www.bikedoo.cz
  • Al Allayarov – zakladatel tematického baru s vodními dýmkami v samotném centru Brna

Jakub Tížek

Jakub Tížek je absolvent Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a Mendelovy univerzity v Brně. Je zakladatelem společností FairList či James Grant a bývalý manažer projektu Svou cestou v Asociaci malých a středních podniků. Dnes investuje většinu času a energie do podpory začínajících podnikatelů v rámci svého projektu Podnikni to! V praktických workshopech pomáhá zájemcům rozjet vlastní podnikání. Kurzy nabízí 9 českých univerzit a několik úřadů práce. Za dva roky existence jimi prošlo téměř 700 studentů vysokých škol a zájemců z řad širší veřejnosti. Více informací na www.podniknito.cz


Zpracováno na základě tiskové zprávy projektu Podnikni to!

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme