Rakousko – 7 z 10 Rakušanů si koupí ojetý vůz v autobazaru


  • Země: AT – Rakousko
  • Datum zveřejnění: 19.11.2019

Koupě auta není druhem obchodu, který by běžný občan uskutečňoval několikrát do roka. Ať už se jedná o pořízení nového automobilu nebo už ojetého, jedná se o poměrně významný výdaj, který zasáhne do rozpočtu domácnosti. Pro občany, kteří si nechtějí zakoupit nové auto, existují kromě tradičních autobazarů také online portály, skrze které si můžou auto koupit.
Přesto z průzkumu vyplynulo, že 70 % Rakušanů preferuje koupi ojetého auta v autobazaru a 30 % si koupí auto jiným způsobem. Pro 13 % oslovených je koupě ojetého vozu přes autobazar jedinou možností. Pro 57 % dotázaných je autobazar také prioritou, nicméně se předem podívají i na soukromé nabídky. U 28 % je situace opačná, informují se o nabídkách autobazarů, ale ojeté auto koupí jiným způsobem. Zbylé 2 % si pořídí auto online přes soukromou osobu.
Ve prospěch autobazarů podle webu gebrauchtwagen.at hovoří především jejich důvěryhodnost, záruka a dostupnost.  Více než 60 % respondentů si raději koupí auto v autobazaru, protože ručí za technické nedostatky a v případě problémů je snadno dosažitelný. 43 % kladlo velký důraz na důvěru v autorizované prodejce jako na odborníky v oboru spíše než na soukromé prodejce. Každý čtvrtý bere nákup v autobazaru jako záruku toho, že automobil bude v dobrém stavu. 

Zdroj: DiePresse
Vypracoval kolektiv autorů zahraniční kanceláře CzechTrade Vídeň

Souborové přílohy

• Teritorium: Evropa | Rakousko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme