Rakousko: Míra inflace v září 2019 se zvýšila o 1,2 %

Cena oblečení a obuvi se v mezi srpnem a zářím zvýšila o 19,7 %.

 

Statistik Austria vydal ve své tiskové zprávě informaci o nárůstu míry inflace oproti září 2018 o 1,2 %. Míra inflace byla v předcházejícím měsíci vzhledem k srpnu 2018 1,5 %.
Ceny za bydlení, vodu a energii táhly během září inflaci směrem vzhůru, o něco méně měly na míru inflace vliv ceny v restauracích a hotelech.
Naopak snižující se ceny za dopravu a telekomunikace měly na míru inflace opačný efekt.
Nárůst cen v oblasti bydlení, vody a energií o 2,8 % ovlivnil míro inflace takřka z poloviny, přesněji o 0,55 procentního bodu.
Výdaje v restauracích a hotelech byly v průměru o 3,1 % vyšší a na nárůstu míry inflace se podílely ve výši 0,32 procentního bodu.
Různé zboží a služby během září stály v průměru o 1,5 % více. Dražší byly také potraviny a alkoholické nápoje, a to v průměru o 0,8 %. Nevjvíce se zvýšila cena u ryb, a to o 6,6 %. 
I když se ceny v tomto segmentu zvýšily o již zmíněných 0,8 %, tak cena alkoholických nápojů byla o 0,7 nižší a u kávy dokonce o 4,6 % nižší. 
Ceny mezi sprnem 2019 a zářím 2019 se v průměru zvýšily o 0,5 %. Nejvíce zodpovědné za tento nárůst byly ceny za oblečení a obuv. V průměru se zvýšily o 19,7 %.
Toto navýšení cen je silně ovlivněno koncem letních výprodejů a zahájení prodeje zimního zboží.
 
Zdroj: Statistik Austria
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Vídeň

• Teritorium: Evropa | Rakousko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme