Regionální konference se zaměří na digitální revoluci

Ve vybraných městech České republiky proběhne série tematických akcí o aktualitách v oblasti pokročilých digitálních technologií a novinkách z podnikání a aplikovaného výzkumu, které budou doplněny přednáškami, praktickými workshopy, ukázkami dobré praxe i exkurzemi do firemních a výzkumných provozů. Konference se uskuteční v Praze, Ostravě, Brně, Českých Budějovicích a v Plzni.

Účastníci se v rámci projektu postupně seznamují s hlavními oblastmi, které souvisejí s digitálním rozvojem firem. Podívají se na ně pohledem odborníků z praxe, akademických institucí i okem soudních znalců v příslušných oborech. Nechybí představení příkladů dobré praxe s návštěvou přímo v provozech podniků, ve kterých už digitální revoluce právě úspěšně probíhá.

Návštěvníci měli možnost např. spatřit nejvýkonnější český superpočítač Salomon, který je umístěn v IT4Innovations národním superpočítačovém centru VŠB – Technické univerzity Ostrava nebo navštíví brněnský Kybernetický polygon, na kterém testují svou zdatnost proti kybernetickým útokům IT specialisté firem, státních institucí i mezinárodních organizací. V únoru již proběhlo v Praze setkání s tématem Umělá inteligence, v březnu Ostrava nabídla High-performance computing, který dokázal i pro menší firmy užitečnost modelování dat a významné snížení nákladů např. při crash testech.

Duben přinese v Brně super důležité téma, jakým je Kybernetická bezpečnost. Účastníci se seznámí s nejvhodnějšími způsoby, jak zasadit kybernetickou bezpečnost do dlouhodobé firemní strategie či jaká je rizikovost lidského faktoru v právě této oblasti.

České Budějovice v květnu ozřejmí Cloud a sdílené služby, jejich přínosy, ale i úskalí. Z úst odborníků, kteří již Cloud využívají, poznáte možnosti řešení v oblasti cloud computingu i pro firemní cloud. Na příkladech z praxe uvidíte časté chyby a nástrahy, ale i řešení, jak se jim účinně vyvarovat.

V červnu přivítá Plzeň Robotické obrábění a položí palčivé otázky na téma např. „Jak bezpečné a účelné je nasazovat roboty a koboty do firemních provozů?“ Nahradí roboty lidi? Naučí se lidé s roboty hladce spolupracovat?

Především na etické otázky se na všech akcích z cyklu Digitální revoluce CZ zaměřuje profesor Peter Staněk z Ekonomického ústavu Slovenské akademie věd. V jeho přednáškách se můžete těšit na dvojí pohled na digitální svět – očima uživatelů i očima těch, kteří možná digitální svět využívají pouze pro svůj prospěch. Jiří Holoubek z Elektrotechnické asociace ČR a Svazu průmyslu a dopravy ČR pak přítomným na všech akcích nabídne vhled pohledem firem a českého průmyslu a aktuálních dobrých, ale i špatných praxí, které z něj pocházejí.

Jedním z hlavních odborných partnerů projektu jsou České radiokomunikace jako leader v oblasti implementace technologických trendů a poskytování inovativní infrastruktury. „Považujeme za důležité podporovat hladký přechod českých malých a středních firem k digitálním řešením, a proto jsme rádi podpořili i projekt Digitální revoluce CZ,“ říká k účasti ČRA v projektu generální ředitel Martin Gebauer. „Nestačí jen technologie úspěšně nasazovat do praxe – od toho jsme tu my, silné technologické firmy – ale také objektivně vysvětlovat těm menším, jaké jsou nutné aspekty jejich úspěšného využívání v podnikatelské praxi – a od toho je tu právě Platforma CEEInno a její aktivity,“ uzavírá Martin Gebauer.

Účast na akcích projektu Digitální revoluce CZ pomáhá českým firmám zdolávat nutné přeměny, které vyžaduje digitální transformace světa kolem nás a poskytuje jim informace nutné k rozvoji jejich podnikání.

Přehled akcí:

Projekt je určen majitelům a vedoucím pracovníkům firem, kteří chtějí podpořit digitalizaci své společnosti, zástupcům krajských a místních samospráv, kteří mají svěřený rozvoj svého území a tápou v oblasti digitálních řešení, školám všech úrovní – mohou posluchače seznamovat s výsledky svých aplikovaných výzkumů nebo se sami inspirovat novinkami, dalším organizacím a institucím, které podporují digitální zralost svých členů či klientů a nevládním neziskovým organizacím, médiím nebo studentům se zájmem o novinky z oblasti digitálních inovací a Průmyslu 4.0 v praxi.

Další informace naleznete na webových stránkách Digitální revoluce CZ, jednotlivé akce pak v Kalendáři akcí.


Informace poskytnuta zájmovým sdružením právnických osob CzechInno. Mediálním partnerem akcí je BusinessInfo.cz.

Doporučujeme