Reuters: Západ prodlouží sankce vůči Rusku o dalšího půl roku

Západní představitelé se na okraj summitu skupiny zemí G20 dohodli na prodloužení sankcí vůči Rusku o dalších šest měsíců, platit tedy mají přinejmenším do července nadcházejícího roku. S odvoláním na nejmenovaného vysokého diplomata Evropské unie o tom v noci na informovala agentura Reuters.



Rozhodnutí pokračovat v sankčním režimu bylo učiněno i přes sílící hlasy, které od teroristických útoků v Paříži volají po bližší spolupráci s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v boji proti radikálnímu hnutí Islámský stát.

K jednání v závěru summitu, který skončil v pondělí, se sešli americký prezident Barack Obama, německá kancléřka Angela Merkelová, britský premiér David Cameron, italský premiér Matteo Renzi a francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius, který zastupoval nepřítomného prezidenta Françoise Hollandea. Na schůzce se podle zmíněného diplomata dohodli, že je třeba na Moskvu před plánovanými volbami na východní Ukrajině nadále činit nátlak.

„Volby na Ukrajině jsou klíčovou záležitostí. Dostat to, co chceme, máme šanci jedině tehdy, když budeme hrát se sankčními kartami. Finanční sankce je třeba udržet až do hořkého konce,“ dodal diplomat. Západ uvalil sankce na Rusko kvůli jeho počínání během krize na Ukrajině, která vyvrcholila tím, že Moskva anektovala autonomní poloostrov Krym, a ozbrojeným konfliktem na Donbasu mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty.

Převzato z deníku E15

• Teritorium: Asie | Rusko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme