Rizika firemních dluhopisů

Pozor na společnosti s pochybnou minulostí, které mají v majetku pouze základní kapitál.



Firemní dluhopisy patří k nejbezpečnějším investicím, pokud ovšem víte, komu půjčujete. Jedná-li se o firmu s dlouholetou tradicí a renomé nebo společnost, která nabízí své dluhopisy na burze a obdržela pozitivní hodnocení od ratingové agentury, není se čeho obávat.

Nebezpečné jsou společnosti, které vydávají dluhopisy jen proto, že jim kvůli nízké bonitě odmítla půjčit banka. Tyto firmy odborníci nazývají „finanční šmejdi“, protože jejich praktiky se nijak neliší od praktik prodejců předražených hrnců.

Nastražená past

Obchodní zástupci prezentují líbivě znějící podnikatelský záměr, který podle nich nemůže selhat. K tomu nabídnou neodolatelně vysoký výnos a doufají, že se do jejich léčky někdo chytne. Obavy jsou namístě tím spíše, vydávají-li dluhopisy netransparentní společnosti s pochybnou minulostí. Zpravidla se jedná o účelově založené firmy, které mají v majetku pouze základní kapitál.

Jak reagovat? Je třeba trvat na takzvaném zajištění například nemovitostí emitenta. Dluhopis není nic jiného než dlužní úpis. Je třeba vždy chtít skutečné záruky, podobně jako to dělá banka. Hodnota zajištění musí být uvedena v emisních podmínkách.

Velmi často se emitenti také zaštiťují prospektem od České národní banky, který má však pouze informativní charakter a není garancí navrácení vynaložených financí, pokud se podnikatelský záměr nezdaří nebo emitent přestane z nějakého důvodu vyplácet výnosy.

A rada na závěr: každou investici je nejlepší zkonzultovat minimálně s jedním odborníkem (například bankovním či finančním poradcem) a raději se vyvarovat nakupování dluhopisů po telefonu.

Před soudem

Společnost iConsulting 4 Companies skončila v konkursu a její bývalí klienti se s ní soudí o desítky milionů. „Klienti podlehli zdánlivě výhodné nabídce dluhopisů s až 10procentním úrokem. Firma dluhopisy nabízela od roku 2015, přičemž varovným signálem pro potenciální investory měl být už prostý fakt, že dle účetní závěrky za rok 2013 měla firma záporný výsledek hospodaření v řádech několika set tisíc korun,“ uvádí Eliška Skřivanová, mluvčí Rizikovedluhopisy.cz.


Převzato z časopisu Profit. 

• Oblasti podnikání: Právo, právní služby | Služby

Doporučujeme