Roboti nastupují. Tentokrát opravdu, za pět let jejich počty vzrostly o 114 procent

Výhodou strojů je, že mohou pracovat v třísměnném provozu po celý týden čtyřiadvacet hodin denně. Zájem o roboty roste také mezi malými a středními firmami, kde pomáhají řešit současný nedostatek zaměstnanců.



O tom, že nastává věk robotů, se sice v ekonomice mluví v opakovaných vlnách již několik desetiletí, ale současná čísla ukazují, že jejich počty skutečně výrazně rostou. Za posledních pět let se prodeje průmyslových robotů ve světě zvýšily o 114 procent.

Uvádí to výroční zpráva World Robotics Report mezinárodní organizace IFR (International Federation of Robotics). Zpráva zmiňuje rostoucí poptávku po robotické automatizaci zejména v automobilovém průmyslu, elektrotechnickém odvětví a v kovozpracujícím průmyslu. Mezi pět největších trhů se řadí Čína, Japonsko, Jižní Korea, USA a Německo, které dohromady reprezentují 73 procent celkových globálních dodávek robotů v roce 2017. V České republice došlo v roce 2017 k nárůstu prodaných průmyslových robotů o 47 procent na téměř 2900, přičemž hustota se v tuzemsku zvýšila na 119 robotů na 10 000 pracovníků.

„V České republice a potažmo v celé střední a východní Evropě jsme dnes svědky dramatického růstu poptávky po kolaborativních robotech,“ řekl Slavoj Musílek, generální ředitel společnosti Universal Robots v regionu CEE.

Roboti spolupracují s člověkem

„Růst registrujeme napříč všemi klíčovými sektory, ale co je zejména potěšující, je enormní růst zájmu o využívaní výhod lehkých, flexibilních kolaborativních robotů ze strany malých a středních podniků“ dodává Slavoj Musílek a pokračuje: „I malé firmy tak dnes díky tomu využívají v praxi výhod automatizace a posilují svou konkurenceschopnost na lokálních i globálních trzích, a to zejména díky zvyšovaní efektivity, produktivity, kvality a finančních přínosů z důvodu rychle návratnosti investice.“ Roboty menším firmám rovněž pomáhají eliminovat negativní dopad nedostatku pracovních sil.

V letošním reportu IFR zdůrazňuje řadu inovativních technologií, jako je například spolupráce člověka se strojem nebo snadné programování, která umožňují zlepšit produktivitu výroby a rozšířit portfolio robotických aplikací. „Kolaborativnost definujeme nejen bezpečností pro pracovníky, ale navíc také snadným ovládáním a rychlou integrací do výrobního provozu, a to nás odlišuje od naší konkurence. Je potěšující, že právě tyto inovace zdůrazňuje také IFR ve svém letošním reportu,“ dodává Esben Østergaard, zakladatel a technický ředitel v Universal Robots.

Kolaborativní roboty do své výroby před časem zapojila například společnost Robe lighting z Valašského Meziříčí, která je využívá pro potisk optických čoček výrobním číslem k jejich identifikaci. Protože se jedná o velmi náročný proces a čočky nesmějí přijít do přímého kontaktu s lidskou rukou, ve společnosti Robe se rozhodli automatizovat proces s využitím robotů.

Překvapivá spolehlivost

„Byli jsme příjemně překvapeni spolehlivostí, flexibilitou a uživatelskou přívětivostí kolaborativních robotů UR,“ řekl David Orság, generální manažer v Robe lighting, a navázal: „Protože jsme byli spokojeni, rozhodli jsme se pokračovat v automatizaci naší výroby s pomocí robotů, abychom dále zvýšili svou produktivitu.“

Podle odborníků se roboti v rámci nastupujícího Průmyslu 4.0, jehož součástí je digitalizace a automatizace, budou rozšiřovat i do dalších oborů. Díky výrazným pokrokům ve vývoji umělé inteligence a strojového učení budou roboti schopní pracovat v dopravě a logistice, administrativě, zastanou řadu postů v bankovnictví, finančnictví, službách, státní sféře, ale budou schopní vykonávat i manažerskou činnost.

Změny se však dotknou i provozů, ze kterých řada profesí zcela zmizí. „Přesuneme se od pásů a volantů k monitorům, kde bude role člověka jako zaměstnance vyhrazena na řízení automatizovaných procesů, navrhování a programování robotických linek. Profese jako vrátný, recepční, pracovník úklidu, pokladní se postupně přemění. Převáží profese vývojářů, programátorů a marketingových odborníků,“ říká Markéta Markesová, manažerka přepravní společnosti DB Schenker ČR.

Tam, kde se provoz bez lidské ruky neobejde, technologie lidem práci maximálně usnadní. V německých a českých skladech už DB Schenker využívá inteligentní skenovací rukavice ProGlove, které pracovníkům doslova uvolní ruku, ve které by jinak drželi skener. Ten je nyní zabudovaný přímo do rukavice a spouští se jen stisknutím palce a ukazováčku.

Na letišti robot tančí

Svého robota pojmenovaného Master Papper má od letošního roku také pražské letiště. Nachází se v prostorách prstu D Terminálu 2. Nasměruje cestující k nejbližší informační přepážce, dětské místnosti nebo ke konkrétnímu odletovému gatu. Cestujícím na vyžádání zatančí nebo si s nimi ochotně pořídí selfie. Zároveň poskytne informace o Letišti Praha nebo o službách společnosti Mastercard.

„Technologický rozvoj letiště potom směřujeme do pěti oblastí. Těmi jsou bezpečnost budoucnosti, mobilita budoucnosti, pohodlná cesta letištěm, virtuální nakupování a zákaznická zkušenost. Robot Master Pepper je příkladem technologického rozvoje letiště právě v oblasti zákaznické zkušenosti,“ říká Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.

Robot byl vyroben francouzskou společností Aldebaran ve spolupráci s japonskou společností SoftBank Robotics. Je 120 centimetrů vysoký, váží 28 kilo a po nabití vydrží v provozu až 12 hodin. Master Pepper disponuje několika zařízeními, které zajišťují jeho funkcionality, včetně pohybu a hlasové interakce. Na hlavě má čtyři mikrofony, tři kamery a 3D hloubkovou čtečku. V jeho trupu se nachází gyroskop. Dotykové senzory jsou umístěny na hlavě a rukou. Na spodní části těla jsou dva sonary, šest laserů, tři nárazníkové senzory a další gyroskop.

Roboti fungují čtyřiadvacet hodin denně

Roboti se prosazují také v logistice a skladování. Například společnost Conrad začala využívat roboty ve svém moderním robotickém skladu, který byl otevřen 13. ledna 2014 v německém Wernbergu-Köblitzi. Tam jsou nainstalovány dva robotické systémy. Starší, takzvaný paletový automatizovaný systém slouží pro uložení palet po jejich přijetí do skladu. Palety se pohybují na automatizovaných pásech. S pomocí důmyslné sítě senzorů a čteček se kontroluje správná „cesta“ každé palety.

Nejnovější část skladu tvoří takzvaný shuttle systém, který slouží pro zboží menších a středních rozměrů s vlastním obalem. Ve skladu se může uložit až 800 tisíc produktů, které jsou ve správném pořadí podle objednávek převáženy s pomocí 375 kyvadlových vozíků zvaných shuttles. „Pracovníci pak už jen balíček zkompletují, zkontrolují a uloží do krabice, tak jak mají navrženo softwarem,“ popisuje Jiří Maier z marketingu české pobočky Conrad Business Supplies.

Ve skladu přitom běží třísměnný provoz, tedy 24 hodin denně. „U nasazení robotů je výhodou, že jim je jedno, jestli pracují ve dne, nebo v noci. Celý sklad je schopen v nejvytíženějším období expedovat až 100 tisíc balíků denně do celého světa. Zároveň se díky modernímu robotickému systému minimalizovala chybovost a celkově zrychlila doba dodání od objednávky. U dopoledních objednávek, pokud jsou skladem, jsme schopni dodat zboží další pracovní den, což není u B2B služeb běžný standard,“ doplňuje Jiří Maier.

Dalibor Dostál

Doporučujeme