Roboty využívají hlavně velké průmyslové firmy

Používání 3D tisku či robotické automatizace je doménou především velkých subjektů. V roce 2018 používala průmyslové roboty již více než polovina velkých, téměř třetina středních, ale jen 6 % malých podniků v odvětví zpracovatelského průmyslu.



Téměř všechny české firmy bez ohledu na jejich velikost či převažující ekonomickou činnost mají přístup k internetu a většina má i své webové stránky. V lednu 2018 nebyly on-line jen dva podniky ze sta a vlastní stránky nemělo 17 % podniků s deseti a více zaměstnanci.

Webové stránky slouží firmám k prezentaci či budování jejich dobrého jména. Firemní weby nabízejí zákazníkům ale také celou řadu sofistikovanějších funkcionalit jako např. možnost on-line objednávky či rezervace, sledování stavu vyřizování zakázky či přizpůsobení nabízeného zboží či služeb na míru. „Potěšující je, že v nabídce některých pokročilých webových funkcí jsou české podniky vysoce nad evropským průměrem. Například u poskytování možnosti on-line objednávek či rezervací na webu jsou firmy v ČR za rok 2018 v rámci EU na šestém místě,“ uvádí předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Digitalizace v podnikatelském sektoru se projevuje také např. využíváním služeb placeného cloud computingu, tedy nakupováním služeb, programů či úložného prostoru, které jsou dostupné z libovolného místa prostřednictvím internetu. „Využívání placených cloudových služeb podniky rok od roku narůstá. Nejnovější data potvrzují, že je využívá již více než čtvrtina firem v ČR a téměř polovina velkých,“ vysvětluje Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

3D tisk a roboty využívají především velké podniky, vzhledem k velmi vysokým pořizovacím investičním nákladům. „3D tisk využívala necelá pětina a robotickou automatizaci přibližně třetina velkých firem s více než 250 zaměstnanci. Tyto technologie jsou nejvíce rozšířeny ve zpracovatelském průmyslu, konkrétně jde o elektronický a automobilový průmysl. 3D tisk pak v odvětví výzkum a vývoj,“ upřesňuje Kamila Burešová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ. V případě využívání 3D tisku jsou české podniky na průměru EU, u využívání robotů jsme mírně pod evropským průměrem, velmi podobně jako země, které s Českou republikou sousedí.

Detailní údaje jsou k dispozici v publikaci ČSÚ Využívání informačních a komunikačních technologií v podnikatelském sektoru 2018.

• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme