Roger, George, Richee… Finanční aplikace cílí na živnostníky i malé firmy

Spojení internetu s finančními službami dává bankovnictví nový rozměr. Tradiční nepružné instituce s drahými službami musí stále více reagovat na pružné a nízkonákladové konkurenty. Na jejich souboji mohou vydělat malé firmy a živnostníci, kteří to zatím u bank nemají jednoduché.



Moderní technologie slibují změnit svět financí. Do perspektivního odvětví se pouštějí nejenom progresivní startupy, ale s novými aplikacemi přicházejí i zavedené banky. Všichni se snaží co nejdříve proniknout do tabletů a mobilních telefonů majitelů či manažerů malých a středních firem. Kdo si ukousne s čerstvě upečeného FinTech koláče největší díl, ten si zajistí v příštích letech výrazné zisky.

Průvodním znakem současného tažení o ovládnutí FinTech trhu jsou anglicky znějící názvy aplikací či služeb. Mezi prvními na českém trhu byla platební instituce Roger. Malým a středním podnikům nabízí alternativní cesty výhodnějšího a administrativně nenáročného krátkodobého financování. Díky poptávce po těchto službách ze strany firem zaznamenala loni meziroční růst v objemu profinancovaných faktur o 80 procent.

Českému trhu sice stále dominují klasické bankovní instituce, ale zájem o alternativní zdroje financování roste především díky jejich schopnosti nabídnout flexibilnější a výhodnější způsob financování, který nabízí především fintech společnosti. Krátkodobé půjčky na vyrovnání svého cashflow potřebuje téměř 30 procent podnikatelů, především kvůli dlouhé splatnosti faktur, která je dle dat Rogera v České republice alarmujících 58 dnů.

Alternativa k zadlužování

„Právě dlouhou dobu splatnosti vnímáme jako problém, který brzdí rozvoj některých firem a nutí je k zadlužování. Proto nabízíme řešení, jak zkrátit splatnost, které je dostupné i pro startupy a malé či začínající firmy,“ vysvětluje Adam Šoukal, šéf platební instituce Roger.

Firmy nejčastěji využívají externího financování k nákupu nových strojů (v 50ti procentech případů), nebo k vykrývání cashflow (ve 30ti procentech). Právě problém s cash-flow je spojený především s dlouhou splatností jednotlivých faktur. Jak zjistil celoevropský průzkum společnosti Intrum, až 89 procent českých firem bylo požádáno a akceptovalo delší splatnost, než se kterou by byly spokojeny. Toto číslo je v porovnání s Evropským průměrem ve výši 56 procent alarmující.

Trend krátkodobého financování pomocí faktoringu se tak stále více dostává i do Česka, a to především kvůli dlouhé splatnosti faktur, která je v ČR jednou z nejdelších v Evropě. Firmy jsou podle dat Rogera často nuceny akceptovat maximální zákonnou lhůtu 60 dnů, v některých případech i mnohem delší.

Nižší byrokracie

Nové služby také odstraňují nejčastější problém, který firmy v souvislosti s bankovními institucemi nejčastěji zmiňují – přílišnou administrativní zátěž. Pro mnoho malých firem je možnost dosáhnout na financování od bank spojené s dokladováním velkého množství dokumentů a rizikem, že jim i nakonec nebude vyhověno. Přesně pro tyto firmy z řad malých a středních podniků mohou být alternativní zdroje financování zajímavé „Naše služba je velice jednoduchá. Stačí, když nám zašlete fakturu, kterou chcete profinancovat, a my se do 24 hodin ozveme s řešením. Peníze pak klient obdrží do 3 dnů na svůj účet,“ popisuje Adam Šoukal princip fungování Rogera. Právě rychlost, jednoduchost a nižší úrok jsou největší výhody nových FinTech institucí, jako je Roger. S bankovními půjčkami soutěží také nízkým úrokem, který se v jeho případě pohybuje okolo 1,57 procenta.

Svoji bankovní aplikaci nazvanou George spustila loni na jaře Česká spořitelna. „V současné době jsme na nové bankovnictví George převedli jeden milion klientů. Živnostníků je mezi nimi přibližně 50 tisíc, firmy zatím do George nepřevádíme,“ vypočítává Lukáš Kropík z odboru komunikace České spořitelny. Hlavní vlna migrací na nové bankovnictví George probíhá od září loňského roku. „Do konce roku 2019 chceme mít na nové bankovnictví převedeno všech 1,8 milionu klientů, kteří nyní používají Servis 24,“ dodává Lukáš Kropík.

George je podle jeho slov postaven na platformě otevřeného bankovnictví a umožňuje přidávání aplikací třetích stran a nových funkcí, které bude banka postupně rozšiřovat. Zároveň přináší nové způsoby zabezpečení platebních transakcí. „Do budoucna umožní placení mobilem a připojení účtů jiných bank,“ zmiňuje Lukáš Kropík.

Zákaz SMS se nekoná

Některé živnostníky, kteří dosud využívali internetové bankovnictví Servis 24, poněkud postrašila informace, že nový systém nebude fungovat bez stažení speciální aplikace do mobilu. To však Česká spořitelna popírá. „Bankovnictví George funguje v responsivním designu, čili se velmi dobře zobrazuje na všech displejích i bez nutnosti instalace mobilní aplikace. Klienti také mohou nadále využívat pro potvrzování plateb SMS,“ vysvětluje Lukáš Kropík.

Právě klasické potvrzování plateb pomocí číselných kódů poslaných v SMS připadá mnohým uživatelům internetového bankovnictví bezpečnější poté, co vědci nedávno potvrdili, že se jim podařilo zkopírovat otisky prstů a obelstít moderní systémy biometrického zabezpečení.

Pro některé uživatele nebyl start George úplně ideální. Banka totiž spustila službu v době, kdy ještě nezvládala všechny potřebné funkce. Například platby do zahraničí. Problém však již banka vyřešila. „Zahraniční platby používají jednotky procent klientů, ale i ti již dnes mohou v Georgi tyto platby využívat,“ upozornil Lukáš Kropík.

Svoji aplikaci Richee spustila do ostrého provozu loni v říjnu Banka Creditas. Její uživatelé mohou jejím prostřednictvím spravovat i firemní účty. „Znamená to, že jsou buď automaticky, nebo dle výběru klienta napojeny i firemní účty, ke kterým má daný člověk dispoziční oprávnění. Je tak možné na jednom místě získat pohled jak na soukromé, tak i na firemní finance,“ konstatuje Kamil Rataj, místopředseda představenstva a ředitel úseku provozu a ICT Banky Creditas. Firemní účty má podle něj v Richeem připojeno přibližně 5 procent uživatelů.

Aplikace uspořádá výdaje

Pro živnostníky, kteří mají účty ve více bankách, přináší aplikace možnost spravovat je z jednoho místa. „Hlavní výhoda Richeeho je, že díky této mobilní aplikaci máte přístup k více účtům najednou. A abyste mohli Richeeho začít používat, nemusíte být klientem Banky Creditas. Jinými slovy, zatímco internetová bankovnictví jsou určena jen klientům dané banky. Většina bank se nyní snaží svá internetová bankovnictví otevřít, abyste z nich mohli vidět i účty v jiných bankách,“ popisuje Kamil Rataj.

Richee umožňuje na účty nejenom nahlížet, ale také z nich platit. Živnostníkům umožní také lepší přehled o výdajích. „Je výborný na sledování příjmů a výdajů – a jejich rozpad od kategorií – a to nejen nad jednotlivými účty, ale v celkovém souhrnu. Takže, abyste zjistil, kolik peněz utratíte celkem za dopravu, nemusíte ručně sčítat výdaje ze tří účtů, jednoduše se v Richeem podíváte na celkové statistiky a kategorii doprava. Aktuálně je k dispozici souhrnný pohled na osobní a firemní účty, tyto dimenze ale v budoucnu plánujeme rozdělit,“ zmiňuje Kamil Rataj.

Ani Richee nenutí živnostníky instalovat do mobilu zvláštní aplikaci pro potvrzování plateb. „Pro platby využívá takovou potvrzovací metodu, jakou má daný člověk u té či oné napojené banky nastavenu. Takže pokud je zvyklý autorizovat platby pomocí SMS kódu, když zadá platbu přímo z aplikace Richee, dorazí mu od jeho banky potvrzovací SMS, kterou do Richeeho zadá, stejně jako by to dělal s aplikací svojí banky,“ popisuje Kamil Rataj.

Současný nástup aplikací podle odborníků ukazuje v praxi, jak se o finanční oblast přetahují nastupující FinTech startupy s bankami. Každý z táborů má přitom svoje silné stránky. „Zatímco bankovní domy mají své silné stránky především v oblasti zákaznické důvěry, znalosti legislativy, řízení rizik či robustní infrastruktury, tak FinTech staví své silné stránky především na využití moderních technologií, rychlé reakci na zákaznické potřeby či celkovému zlepšování zákaznické zkušenosti,“ říká Petr Zíma, konzultant společnosti Capgemini Czech Republic.

Dalibor Dostál 

Inspirace letectvím

Hned dvě ze tří finančních aplikací, které se objevily na českém trhu, se ve svých názvech inspirovaly letectvím. George vyvinula mezinárodní skupina vývojářů v rámci Skupiny Erste, jejíž součástí byli i Češi.

„Ambice George jsou však jednoznačně mezinárodní a v blízké budoucnosti by ho mělo využívat více než 16 milionů klientů skupiny Erste v sedmi evropských zemích. Jméno George bylo proto zvoleno jako mezinárodně srozumitelné a odkazuje na jméno prvního autopilota, kterého vyvinul před sto lety britský letec Lawrence Sperry a pojmenoval ho právě George,“ popisuje vznik názvu aplikace před čtyřmi lety Lukáš Kropík.

Také Roger se inspiroval komunikací, kterou používají piloti nebo vojáci. „Výraz Roger není pouze anglické jméno, byl používán i pro pokyn ‚přijat‘, ‚vyřízeno‘ či ‚schváleno‘, což dobře odráží principy fungování naší služby. Volba jména Roger vychází i z faktu, že plánujeme expandovat na zahraniční trhy a tomu bylo třeba název společnosti uzpůsobit,“ vysvětluje Adam Šoukal.

Název Richee odkazuje na bohatství. „Vznikl z motta ‚Get rich soon‘. Aplikaci chceme dále rozvíjet a její přidaná hodnota má být taková, že vám má pomáhat s vašimi financemi – zbytečně neutrácet a v budoucnu chce umět i poradit, jak získat více, tedy zbohatnout,“ zmiňuje Kamil Rataj.

 

Doporučujeme