Roman Pommer: Chceme vtáhnout rodiče do hry

Kdo umí, ten umí aneb vtáhnout rodiče do hry je název projektu Hospodářské komory hlavního města Prahy, jehož cílem je podpora řemesel a polytechnické výchovy na základních školách.

Tvůrcem projektu je viceprezident Hospodářské komory ČR a předseda představenstva Hospodářské komory hl. m. Prahy Roman Pommer. V současné době už hodnotí pilotní výsledky na školách v Praze 9 a plánuje další rozšíření projektu.

Jakým způsobem se daří uvést projekt na podporu řemesel v základních školách do praxe?
Projekt Kdo umí, ten umí jsme symbolicky spustili loni v říjnu. Přímo v Roce řemesla. Prezentujeme v něm řemeslo jako moderní a zajímavou práci. Získali jsme pro něj podporu Ing. Zdeňka Davídka, radního zodpovědného za oblast školství v Praze 9.

Díky tomu žáci ze základních škol v této městské části jednou za čtyři týdny jezdí v rámci polytechnického vzdělávání na čtyři hodiny do Střední školy stavební a zahradnické na Jarově. Obory, které mají možnost poznat: malíř-lakýrník, instalatér, zedník, obkladač, kamnář, kominík, klempíř, je dost zajímají. Pro většinu školáků je to úplně nové. Projekt vnímají jako zajímavou zkušenost.

Kdo se dětem v rámci polytechnické výchovy věnuje?
Jsou to samozřejmě učitelé odborné výuky příslušných středních škol, ale i odborníci z cechů. V budově Střední odborné školy na Jarově má řada cechů svá sídla – obkladači, kamnáři, kamenosochaři a mnohé další. Lidé z cechu jsou připraveni být s dětmi i odpoledne na kroužku. Kromě polytechnické výchovy jsou právě řemeslné kroužky další součástí našeho projektu. Kroužky jsou na rozdíl od polytechnické výchovy nepovinné, volnočasové aktivity.

Děti si mohou vyzkoušet odpoledne pod vedením odborníků nejrůznější profese. Opět v dokonale vybaveném zázemí odborné střední školy. Těžko můžete pro dítě najít něco lepšího. Na kroužku si zaspáruje s obkladači, další týden ho čekají klempíři, truhláři, malíři, nebo si pod vedením zkušených kamnářů postaví kamna. To vše v rámci jediného kroužku! Zkuste si navíc představit, že kroužek se koná každý týden a za pololetí jeho účastník zaplatí 300 Kč. Nebráníme se ani tomu, aby naši odborníci jeli přímo do základní školy, pokud má odpovídající vybavení.

Kdo patří k dalším účastníkům vašeho projektu?
Jsem velice rád, že zájem mají další střední školy i městské části. Velký zájem o projekt jsme našli například u pana radního Jaroslava Mítha v Praze 4. Je vidět, že má zájem o to, aby se polytechnická výchova v základních školách jeho městské části moderně proměnila a stala se pro děti atraktivní a oblíbenou součástí vyučování. Vnímáme zde pro náš záměr velkou podporu. Stejně jako např. na radnicích dalších městských částí, které se začínají aktivně zapojovat – namátkou uvedu Prahu 2, 10 nebo 11.

Základní školy ale musí mít pro polytechnickou výchovu zázemí ve školách středních. Už víte, které z nich se k vám přidají?
Velice si vážím toho, že v Praze nacházíme pro projekt Kdo umí, ten umí aneb vtáhnout rodiče do hry další výborné partnery. Kromě už zmíněné SOŠ stavební a zahradnické na Jarově je to například Akademie řemesel na Zeleném pruhu, COPTH v Praze 9, Střední průmyslová škola dopravní v Praze 5 a mnohé další střední odborné školy a učiliště. Znamená to, že i děti z dalších oblastí našeho hlavního města dostanou možnost rozšířit své manuální dovednosti a možná naleznou i další zajímavé alternativy při volbě budoucí profese.

Představí letos projekt Kdo umí, ten umí aneb vtáhnout rodiče do hry i nějaké novinky?
V rámci našeho projektu probíhá i Den s řemeslníkem v Království železnic na Smíchově. V sobotu si sem rodiče s dětmi vyrazí na mašinky a pojednou s údivem zjistí, že si v rámci našich aktivit mohou zkusit obkládat, malovat stěny, nebo dokonce dělat i se sádrokartonáři! Vidíte tam, jak moc je tento typ práce baví! Jejich rodinná vycházka pojednou dostává úplně jiný rozměr. Inspirovalo nás to a v rámci projektu připravujeme i společné akce pro rodiče s dětmi. Do jisté míry to bude zážitková záležitost. Kroužek, kdy se spolu se svým dítětem můžete vypravit mezi opravdové fachmany a něco nového naučit. Je to naplnění dalšího z našich cílů – vtáhnout rodiče do hry! Doufám, že rodiče i děti náš záměr osloví. 

Více o projektu na Facebooku: HKP-KdoUmiTenUmi.

Máte zájem o řemeslný kroužek pro své dítě?

Hospodářská komora hl. města Prahy pořádá řemeslné kroužky (odpolední 1,5hodinové „pracovní vyučování“) v oborech malíř-lakýrník, instalatér, zedník-obkladač, kominík a kamnář, truhlář, klempíř na středních odborných školách v Praze. Kroužky jsou určeny pro žáky druhého stupně základních škol.

Kontaktujte koordinátorku projektu Barboru Kafkovou: kafkova@hkp.cz, tel.: 739 261 270.

Cena kroužku: 300 Kč za pololetí

Převzato z časopisu Komora. Autor článku: Alena Štrobová.

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme