Rusko připravuje revoluci v jaderné energetice. Slibuje nové palivo

Ruský výrobce jaderného paliva Tvel, který je dceřinou společností státního Rosatomu a dodává palivo i do elektráren Temelín a Dukovany, slibuje výrobu nového bezpečného paliva, jež by vyloučilo havárii podobnou té, ke které došlo v japonské Fukušimě. Ruská firma se chce stát dominantním globálním dodavatelem bezpečného paliva do reaktorů.



Zatímco některé země krotí svůj zápal pro jádro a Německo se rozhodlo do konce roku 2022 odpojit všechny reaktory v zemi od sítě, bez ohledu na jejich životnost, Rusko jde opačným směrem a staví nové reaktory. Prezident Vladimir Putin vyhlásil, že jádro bude na energetickém mixu země tvořit až 30 procent (nyní to je 19 procent). K 35 stávajícím reaktorům se má postavit dalších 20.

Expanzi jaderného průmyslu i za hranice Ruska má pomoci výrobce palivových tyčí Tvel. Firma slibuje, že bude do několika let vyrábět bezpečné jaderné palivo, které nebude produkovat vodík, a tudíž předejde hrozbě výbuchu, k němuž došlo v japonské elektrárně Fukušima.

„Nejdůležitějším úkolem při vývoji tolerantního paliva je vyloučit vodík, který vzniká během těžké havárie reaktoru,“ vysvětlil viceprezident společnosti Tvel Alexandr Ugrjumov.
 
Tvel je celosvětově třetím největším výrobcem jaderného paliva. V roce 2017 měl 16procentní podíl na globálním trhu s jaderným palivem. Jedničkou je americký Westinghouse, dvojkou francouzská společnost Framatome. Tvel dodává palivo pro 72 reaktorů ve 14 zemích, včetně České republiky. Do budoucna chce svou pozici posílit.

Jaderní experti pracují na několika směrech vývoje paliva. Jednak na tepelně odolném obalu palivových článků, pak na výměně pláště paliva. Ten by mohl být ze směsi chromu, niklu a molybdenu, případně z kompozitních materiálů. Dalším směrem je modifikace štěpného materiálu.

Přesné informace nejsou

Teplotně odolnější tyče by měly být podle Ugrjumova komerčně dostupné v roce 2020 nebo 2021. S testováním se má začít ve výzkumném reaktoru v Dimitrovgradu. Zda a kdy bude ale bezpečnější palivo v Rusku k dispozici, není jasné, protože podrobnější informace ruské úřady nepodávají, upozornil ruský ekolog Vladimir Slivjak.

Podle něj je Rusko v oblasti výzkumu jaderného paliva pozadu oproti Westinghousu a Framatomu. Navíc není vyřešena ani otázka konečné likvidace štěpného materiálu.

Čeští vědci už ve spolupráci s firmou Westinghouse vyvinuli antikorozní polykrystalickou diamantovou (PCD) vrstvu, která má snižovat riziko jaderné havárie a zvyšuje životnost paliva. Chrání zirkoniové slitiny v reaktorech. Od února 2017 novou technologii testují ve výzkumném reaktoru v norském Haldenu. Komerčně by mohla být využívána po roce 2020.

Ugrjumov tvrdí, že v následujících letech v globálním měřítku poptávka po jaderném palivu poroste. Do roku 2035 by to mohlo být až na dvojnásobek. Rosatom oznámil kromě Číny nové zakázky také ve Finsku a Maďarsku, uchází se také o dostavbu elektrárny v Dukovanech.

Tvel na konci roku 2018 oznámil, že začal sériově vyrábět palivo MOX pro sodíkový reaktor BN-800 v bělojarské jaderné elektrárně. Využívá recyklovaný uran a plutonium ze starších palivových článků. Má se jednat o první krok k vytvoření uzavřeného palivového cyklu.

Největší producenti elektřiny z jádra (v roce 2017 v TWh)

USA 805
Francie 379
Čína 248
Rusko 188
Jižní Korea 141
Kanada 96
Ukrajina 86
Německo 72
Velká Británie 64
Švédsko 63

Pozn: Česko vyrobilo v roce 2017 z jádra 28 TWh elektřiny, v loňském roce to pak bylo 30 TWh.
Zdroj: Handelsblatt/ERU

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Teritorium: Asie | Rusko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme