Růst indických výdajů v oblasti bankovnictví a bankovní bezpečnosti Indie

Indie díky velké populaci obyvatelstva musí investovat do bezpečnostních technologií v bankovním systému.

Podle vyjádření multinárodní poradenské firmy Gartner investice v bankovnictví a v oblasti IT zabezpečení porostou v roce 2020 v Indii o 9 procentních bodů. Celkové investice v sektoru pak dosáhnou 11 miliard USD.
Uvedené investice mají směřovat do produktů umělé inteligence a tvorby a provozu systémů blockchain s cílem poskytovat v bankovnictví více klientské služby dle jejich potřeb.
Ředitel výzkumu společnosti Gartner pan Ali Merji uvádí příklad, kdy indická cesta k ekonomice bez hotovostních plateb vyžaduje investice do digitálních technologií a tím rostou i příležitosti pro další dodavatelské firmy v sektoru IT. Nejvíce dochází k technologickým změnám v oblasti umělé inteligence a edukace pomocí robotů, následuje oblast analýzy dat. Zavádění nových technologií pak dále znamená i nutnost modernizace stávajících technologií a zařízení.
Očekává se růst zájmu v mimobankovním sektoru o biometrické technologie v horizontu dvou až pěli let. Pan Merji doplňuje, že v Indii bylo pro rozsáhlé používání biometrických technologií rozhodné zavedení 12 ciferných identifikačních kódů pro občany země, které zjednodušilo přístup občanů k bankovnímu sektoru včetně využívání tolik oblíbených a používaných mobilních telefonů k bankovním transakcím. Biometrické identifikační technologie eliminují situace případného zneužití nebo zapomnění přístupových hesel ze strany konečných uživatelů bankovních služeb. Všechny výše uvedené faktory pak rozhodují o využití nejmodernějších IT technologií v bankovním sektoru a objemu investic.

Zdroj: www.ibef.org
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Bengalúru.

• Teritorium: Asie | Indie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme