S kanadskými zkušenostmi vyrábí CIUR izolaci, která neškodí přírodě

Společnost patří ke světové špičce v oblasti výroby celulózových vláken na bázi recyklovaného papíru. Osmdesát procent její produkce míří na export. V posledních letech roste zájem o její produkty po celém světě a nyní zejména v asijských zemích.



Foto: CUIRKdyž se řekne zateplení domu, vybaví se v České republice většině lidí polystyrenové desky nalepené na stěně novostavby nebo rekonstruovaného domu. Právě tento materiál dává tuzemskému boji s klimatem poněkud rozpačitou pachuť. Materiál se totiž vyrábí z ropy a v přírodě se rozloží za tisíc let a podle některých vědců patří k nemnoha lidským výtvorům, které se nerozloží nikdy.

Snížení energetických ztrát budov je tak kvůli používání polystyrenu spojeno jak s uvolňováním skleníkových plynů při těžbě a zpracování ropy, tak s produkcí odpadu, který patří k těm nejproblematičtějším. To, že tepelné izolace lze řešit i jiným způsobem, dokazuje od roku 1991 česká rodinná firma CIUR, jejíž hlavní činností je výroba foukané celulózové izolace Climatizer Plus.

V současné době patří CIUR ke světové špičce v oblasti výroby celulózových vláken na bázi recyklovaného papíru. Ve výrobním závodě v Brandýse nad Labem zpracovává více než 50 tisíc tun druhotných surovin ročně.

Návrat domů po pádu komunismu

Foto: CUIRPůvod společnosti přitom leží v Kanadě. „Táta zde byl společníkem ve společnosti Climatizer Insulation. Tato společnost vyráběla Climatizer Plus od roku 1976. Díky velké politické změně v roce 1989 se mohl otec vrátit zpět do vlasti a své zkušenosti z Kanady uplatnit u nás v srdci Evropy,“ vzpomíná Michal Urbánek, současný generální ředitel společnosti.

Firma tak díky zahraničnímu know-how začala vyrábět produkt, který na českém trhu předběhl dobu o řadu let. Věnovat se recyklaci a energetickým úsporám nebylo na počátku devadesátých let v tuzemsku vůbec klíčovým tématem. „Technologii výroby, tedy zpracovávat recyklovaný papír a dělat z něj ještě užitečnější materiál, než jakým byl, jsme si osvojili právě v Kanadě. Podotýkám, že jde o zemi, kde celulózová izolace je zcela běžným stavebním materiálem do tamních dřevostaveb,“ pokračuje Michal Urbánek.

Trh v České republice byl v 90. letech sice zcela otevřený, ale o materiálu z amerického kontinentu tu nikdo nic nevěděl. „Náš vyšlapaný chodníček na stavebním trhu byl občas krkolomný, ale stáli jsme si za smyslem našeho počínání, a to se nám začalo po nějaké době úspěšně vracet. V tehdejším Československu byl do té doby znám izolační materiál na bázi desek nebo rohoží. My jsme přišli s novinkou a to foukanou celulózovou izolací. Od samého začátku jsme museli vysvětlovat jak laické tak i odborné veřejnosti výhody aplikace a také přednosti celulózové izolace,“ vzpomíná Michal Urbánek.

Vzdělávání zákazníků

Firma tak musela dlouhodobě vzdělávat zákazníky jak v oblasti zateplování jako takového, tak co se týká vlastností celulózy nebo aplikace pomocí foukání. Musela se vypořádat i s předsudky o použití recyklovaného papíru samotného, pochybnosti vyvracela certifikáty, zkouškami a dalším a dalším testováním.

Největší výhodou celulózové izolace je rychlost její aplikace. Navíc umožňuje řešení bez existence spár, čímž odbourává případnou tvorbu tepelných mostů. „Climatizer Plus má ze všech izolací na trhu největší měrnou tepelnou kapacitu, neboli specifické teplo, a díky tomu vás v létě nejdéle ochrání před horkem a v zimě před promrzáním a zbytečným prochladnutím. Akumuluje teplo lépe než standardní vata nebo již zmíněny polystyrén,“ porovnává Michal Urbánek.

Další výhodu vidí v tom, že výrobní surovina a kapacita je vždy připravena na rozdíl od konkurenčních firem v oblasti zateplování. Ty se v posledních letech potýkají s nedostatkem výrobních kapacit. „Recyklovaný papír se jako ekologická vstupní výrobní surovina ukázal tím nejdostupnějším materiálem. Slovo ‚nemáme‘ vlastně neznáme. Nikdy jsme neodmítli zákazníka,“ zdůrazňuje Michal Urbánek.

Dvacet let záruky

Foto: CUIRDalší velkou výhodou se ukázala i stálost materiálu. „Bez velkých změn, na rozdíl od konkurenčních materiálů, funguje na stejné bázi a ve stejném složení už od 90. let, což je naprosto unikátní ve světě tepelných izolací. Umožnilo nám to sledovat materiál v delším časovém období, a tak si můžeme s klidným a čistým svědomím dovolit dát na vlastní materiál Climatizer Plus záruku dvacet let,“ podotýká Michal Urbánek.

Od základní technologie se společnost CIUR posunula ve vývoji do dalších oblastí s využitím takzvaného rozvlákňování papírové hmoty. „Zjistili jsme, že celulózová vlákna mohou nahradit toxická vlákna azbestová, čehož využil automobilový průmysl a začal vyrábět brzdové destičky s příměsí naší celulózy. Nabízíme substráty pro zemědělství a steliva pro domácí zvířecí mazlíčky. Přišli jsme na to, že celulózová vlákna zlepšují určité vlastnosti silničních asfaltových směsí. Nástřiky z našich materiálů zlepšují akustiku. A také dokážeme nahradit v náročných filmových scénách i pravý sníh. Každý zná Harryho Pottera. Harry Potter a sníh z Brandýsa, zní to neuvěřitelně, ale je to tak,“ usmívá se Michal Urbánek.

Mezi typické zákazníky firmy patří především lidé, kteří se rozhodli zateplovat a šetřit náklady na vytápění. Záběr společnosti je však mnohem širší. Od obaloven s výrobou asfaltových směsí v oblasti silničního stavitelství až po pěstitele klíčků do salátů určených pro luxusní restaurace se zdravou výživou.

Konkurenci se společnost snaží vzdorovat především technologickým náskokem. „Hřeje nás, že většina naší konkurence CIUR kopíruje a přejímá naše argumenty, vlastnosti a způsoby aplikace. To znamená, že jsme vždy o krok, dva před ní. Snažíme se, aby to i do budoucna takto zůstalo. To považujeme za konkurenční výhodu,“ zmiňuje Michal Urbánek.

Papírové perpetuum mobile

Foto: CUIRDíky použití recyklovaného papíru patří firma k ukázkovým příkladům cirkulární ekonomiky v praxi. Navíc neprodukuje materiály, se kterými by zatěžovaly životní prostředí a s nimiž by si příroda nedokázala poradit. „Jsou nejen odbouratelné, ale jde o materiály s možností dalšího zpracování a dalšího zapojení do životního cyklu, blížící se ve své podstatě perpetuu mobile,“ zdůrazňuje Michal Urbánek.

„V oblasti oběhového hospodářství máme velké vize. Co se týká stavebního trhu a tepelně izolačních materiálů, jsme připraveni na start nového desetiletí, kdy s rokem 2020 bude standardem pasivní bydlení. Otevíráme si s naším oddělením vývoje i jiné obory podnikání, ať je to již zmíněný auto-motive průmysl nebo oblast hobby marketů s výrobky určenými pro domácí mazlíčky,“ poukazuje Michal Urbánek.

Cirkulární ekonomika by se podle něj měla v budoucnu rozvíjet spíše na základě stejných pravidel pro všechny než subvencí pro vybrané subjekty. „Osobně nejsem příznivcem jakýchkoli dotací do soukromého sektoru. Pokřivuje to tržní prostředí. Řešení naopak vidím ve změně legislativy a jasném uzákonění používání výrobků na bázi recyklovaných materiálů. Tím by došlo k nastartování změny přechodu z lineární ekonomiky na ekonomiku oběhového hospodářství. Vždyť nejde donekonečna vyrábět pouze z nových surovin,“ uvažuje Michal Urbánek.

Od designérů po výrobce

Změna podle něj musí být komplexní. „Cestu vidíme ve spolupráci odborníků, stavařů, designérů, výrobců, spotřebitelů, municipalit a odpadových firem v jednom společném zájmu. Materiály, ze kterých vyrábíme a které se následně stávají odpady, musí být recyklovatelné. A že to jde i v praxi, jednoznačně dokazuje právě naše společnost,“ podotýká Michal Urbánek.

Nelogické přístupy, jako používání polystyrenu při zateplování, by se podle něj měly postupně odbourat. „Pokud stát dovolí používání takových materiálů, které jsou v přírodě zcela nerozložitelné, tak se jednou v budoucnu naše děti budou potýkat s většími problémy skládkování a zpracování odpadu než my. Stále věřím, že oblast oběhového hospodářství si najde přední místo v diskusích a bude předním tématem nejen výrobců, ale i politiků, včetně všech nás ostatních. CIUR si to uvědomil už v minulém století a hodlá v tom pokračovat i v tomto novém převratném a rychlém století jedenadvacátém,“ uzavírá Michal Urbánek.

Dalibor Dostál

Společnost CIUR v kostce

Od svého založení v roce 1991 patří česká rodinná firma CIUR ke světové špičce v oblasti výroby celulózových vláken na bázi recyklovaného papíru. Osmdesát procent její produkce míří na export. V posledních letech roste zájem o její produkty po celém světě a nyní zejména v asijských zemích. Ve výrobním závodě v Brandýse nad Labem zpracovává více než 50 tisíc tun druhotných surovin ročně. Tři samostatné výrobní technologie produkují více než 56 výrobků v 84 modifikacích. Jedná se o celulózová, minerální vlákna a také různé směsi vláken. Jednou ze známek stability firmy je i to, že nevykazuje velkou fluktuaci. Počet se zaměstnanců se v posledních letech drží na stálých 170.

• Teritorium: Amerika | Kanada | Zahraničí

Doporučujeme