Se solárními taškami ze Švýcarska předběhli Elona Muska

Střechy, které vyrábějí elektřinu a snižují tak náklady za energie, se mohou používat i v památkově chráněných oblastech. Instalaci tašek zvládne každý pokrývač, na pokládání dohlíží vyškolený elektrikář.



solarni stresni tasky Když před pár týdny zakladatel společnosti Tesla Elon Musk přestavil v Kalifornii svoji solární střechu, ohromil svým produktem celý svět. Přesto nešlo o úplnou novinku. Solární střešní krytinu už v České republice nabízí společnost Solární tašky. Nabízí přitom výrobky partnerské společnosti ze Švýcarska, která vznikla již v roce 1890 a je jedničkou na tamním trhu.

Tahle myšlenka mě napadla cestou po Německu. Viděl jsem na střechách fotovoltaické panely a stále jsem si říkal, že bych si nevzhledný panel na střechu nedal. Proto jsem začal pátrat po alternativě, která by byla estetická a nekazila jednotný ráz střechy. Obzvláště na nových domech. Našel jsem firmu ve Švýcarsku, domluvil schůzku a vyrazil jsem,“ vysvětluje Radek Doležal, který má sám s podnikáním zkušenosti od roku 1998.

Věci pak nabraly rychlý spád. Dopadlo to tak, že jsem byl uchvácen precizností výroby i celkovým dojmem z firmy. Automatizace výroby a kvalita byly jasným signálem pro spolupráci. Odjížděl jsem s podepsanou smlouvou na výhradní zastoupení pro český a slovenský trh,“ pokračuje Radek Doležal.

Solární tašky mají podle něj několik výhod. Když pominu estetickou stránku střechy, tak je to určitě snadná montáž a instalace, spolehlivost systému, nebo že náš systém je adaptovatelný i do památkově chráněných území a v neposlední řadě také, že jde o plně pochozí střechu,“ shrnuje Radek Doležal.

Miliardář výrobek zpropagoval

Solární tašky se dají využít různými způsoby. „Zákazníkům doporučujeme, aby co nejvíc vyrobené elektřiny spotřebovali, přeci jen výkupní cena není nijak lákavá – asi 40 haléřů za kilowatu. Proto doporučujeme přebytky spálit třeba ohřevem vody, vyhříváním bazénu, nebo nejlepší variantou je vlastní spotřeba a přebytky nabíjet baterie,“ popisuje Radek Doležal. Solární střecha je podle něj určena pro každého, kdo přemýšlí „zeleně“ a chce být nezávislejší a soběstačnější.

solarni tasky dumPřestože s podobným výrobkem na sebe strhl pozornost zmiňovaný zakladatel společnosti Tesla, česká firma na něj nežárlí. „Elon Musk nám paradoxně pomohl s propagací našich tašek. Důvod je jednoduchý, jako jedni z mála máme systém, který je kompatibilní s bateriemi Tesla,“ zmiňuje Radek Doležal.

Obě řešení jsou přitom rozdílná. Česká firma nabízí standardní pálené tašky, do kterých je vložen fotovoltaický panel, zatímco Tesla přišla s jednotnou střechou složenou jen s fotovoltaických panelů. „Samozřejmě tuhle problematiku pečlivě sledujeme, ale zatím Vám nedokážu říct, jakým způsobem to má Elon vymyšleno. Ještě nejsou dostupné ceny, ani jiné informace o produktu pro evropský trh,“ porovnává Radek Doležal.

Protože je firma na trhu v České republice a na Slovensku relativně krátce, stále hledá a vymýšlí prodejní kanály. „Máme několik obchodních partnerů, ale pro zákazníky je zatím nejsnadnější varianta najít si přímo nás. V Brně máme kancelář a showroom, kde si zákazník může systém prohlédnout, a kde vysvětlíme veškerou problematiku a navrhneme optimální řešení přímo na míru, protože naše tašky jsou opravdu velmi variabilní,“ konstatuje Radek Doležal.

Nové tašky mají vyšší výkon a nižší cenu

Výhodou systému je jednoduchá instalace. Solární tašky zvládne položit každý pokrývač. „Není tam žádné úskalí. Standardní trámy, standardní váha. Jediný rozdíl je, že naše taška je o 4 centimetry delší, než standardní tašky, takže je na to potřeba myslet u laťování. Na samotnou pokládku dohlíží od nás vyškolený elektrikář, který pracuje na střeše společně s pokrývači a dohlíží na správnost zapojení,“ upozorňuje Radek Doležal.

solarni clanky pro stresni taskyV tuzemsku firma zatím nemá žádnou konkurenci. „Standardní fotovoltaické panely nepovažujeme za konkurenci. Naše řešení je technologicky opravdu jiné. Přirovnáváme to k situaci, kdy například v Beskydech postavíte panelák nebo tradiční roubenku, která je součástí krajiny. Konkurenci, kterou sledujeme, je zmíněný Elon Musk, který se chystá do stejného segmentu trhu, ale pro praktické využití to ještě chvíli potrvá,“ doplňuje Radek Doležal.

Česká firma přitom jen nesleduje, s čím přijdou jiní výrobci. „Nechceme jen čekat. Švýcarští výrobci investují nemalé finance do vývoje a neustále vymýšlejí nová řešení. Právě teď přecházíme na novou technologii s vyšším výkonem a nižší cenou oproti starší technologii,“ zmiňuje Radek Doležal.

Dalibor Dostál

• Teritorium: Evropa | Švýcarsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme