Seminář na téma Praktické dopady Brexitu

V pondělí 17. 12. 2018 se na půdě Ministerstva průmyslu a obchodu uskutečnil seminář Praktické dopady Brexitu. Experti z Evropské komise a Generálního ředitelství cel na něm představili potenciálně nové podmínky přeshraničního obchodování zboží po vystoupení Velké Británie z Evropské unie.

Cílem semináře bylo informovat o stavu vyjednávání mezi EU a Spojeným královstvím a připravit české podnikatelské subjekty i na situaci, kdy by došlo k takzvanému tvrdému brexitu bez sjednané výstupové dohody. Změna vzájemných obchodních vztahů mezi ČR a Spojeným královstvím by v tom případě nastala bez dvouletého přechodného období a vzájemný obchod by nemohl využívat žádných preferenčních pravidel.

Na semináři byla rovněž poskytnuta informace o tom, že na MPO byl založen Task force pro otázky brexitu, který bude primárně řešit otázky po vystoupení Velké Británie z EU. Složení týmu a kontaktní údaje budou zveřejněny co nejdříve.

Na semináři vystoupili odborníci na celní problematiku z Evropské komise a Generálního ředitelství cel. Představili aktuální situaci, přiblížili možné změny v přístupu na trh, které lze po tzv. tvrdém brexitu očekávat a shrnuli povinnosti, které podnikatelským subjektům z této situace vyplynou.

 Prezentace řečníků na semináři (2,5 MB)

 Prezentace Evropské komise (2,1 MB)

Podrobnosti o brexitu a jeho dopadech na české podnikatele čtěte ve Speciálu: Brexit očima exportérů na BusinessInfo.cz.

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí
• Témata: Brexit

Doporučujeme