Šest evropských zemí se více obává emigrace než imigrace

Země jižní a východní Evropy mají větší strach z toho, že lidé budou z jejich vlasti odcházet, než že jejich domovinu zaplaví imigranti pocházející z Afriky a Středního východu. Vyplývá to z průzkumu, který si objednala britská organizace European Council on Foreign Relations (ECFR).

Jedná se o země, kde počet obyvatelstva klesá. V Rumunsku se za posledních deset let snížil počet obyvatel o deset procent, protože mnoho lidí, zejména mladých, odchází za prací do západní Evropy. Právě v Rumunsku považuje exodus ze země za problém 55 procent dotázaných, naopak imigrace se obává jen desetina lidí.

Šest zemi Evropské unie se obává více odchodu vlastních občanů než příchodu uprchlíků. Odlivem obyvatelstva se cítí být ohroženo Španělsko, Řecko, Itálie, Polsko, Maďarsko a Rumunsko. Někde je strach z emigrace tak velký, že by si lidé přáli její omezení.



Výzkum veřejného mínění se uskutečnil ve 14 zemí EU, jež mají v Evropském parlamentu 80 procent poslanců. Provedla jej agentura YouGov a dotázáno bylo 50 tisíc lidí. V některých zemích je strach z emigrace tak velký, že by si lidé přáli její omezení. Ve Španělsku to je 63 procent dotázaných, v Řecku 60 procent, v Itálii 52 procent.

V některých zemích naopak převládá strach z imigrace. V Nizozemsku podíl dosahuje 55 procent, v Dánsku 53 procent, ve Švédsku 47 procent, ve Finsku 44 procent. Celkově v průzkumu 32 procent dotázaných uvedlo, že je pro ně imigrace problém, pro 20 procent to byla emigrace.

Kde se více bojí emigrace než imigrace

Stát Strach z emigrace ( v %) Strach z imigrace (v %)
Rumunsko 55 10
Maďarsko 39 20
Španělsko 34 19
Itálie 32 24
Polsko 30 27
Řecko 28 7

Zdroj: ECFR

Ředitel ECFR Mark Leonard tvrdí, že se v květnových volbách do Evropského parlamentu povede „boj o srdce Evropy“ a mnoho nacionalistických stran bude hovořit právě o imigraci do zemí EU.

Leonard zdůraznil, že Evropané mají k řešení důležitější témata, než je imigrace. Například klimatické změny, zdravotní systém nebo dostupnost bydlení. „Bylo by strategickou chybou, pokud by proevropské strany přijaly argument, že tyto volby rozhodne pouze téma migrace,“ prohlásil.

V roce 2015 podalo v zemích EU žádost o azyl 1,2 milionu lidí, od té doby počet klesl o 90 procent. V roce 2018 to bylo podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky 116 tisíc lidí.

Volby do Evropského parlamentu jsou po indických parlamentních volbách největšími volbami na světě. Lidé z 27 zemí (pokud Spojené království opustí EU do 12. dubna) volí 705 zástupců.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme