Seznamovací agentura: Když se Náhoda potká s Opravdovostí…

Veronika Vinterová hodila za hlavu svět peněz a začala propojovat lidi.



Většina lidí má pocit, že manažeři a majitelé firem si díky penězům zajistí úplně všechno. Sedmačtyřicetiletá Veronika Vinterová se však od absolvování Vysoké školy ekonomické v bankovním sektoru setkávala s mnoha finančně zabezpečenými klienty i kolegy, kteří nebyli šťastní, protože se jim nedařilo ve vztazích.

„Odpovídají tomu zajímavé výsledky 70letého průzkumu Harvardské univerzity ukončeného v roce 2015. Účastnilo se ho 700 mužů z různých sociálních skupin. Výzkumníci se jich každý rok ptali, co je činí šťastnými, a překvapivě zvítězily funkční blízké vztahy, ne peníze nebo vybudované firmy,“ říká Veronika Vinterová.

A protože se celá léta, kdy rychle postupovala na manažerském žebříčku, pracovně věnovala osobnímu rozvoji kolegů, došlo jí jedno: člověk opakuje špatné volby z minula a je zklamaný a trápí se tak dlouho, dokud se něco nezmění. Nejlépe, pokud se změnou začne sám u sebe.

A tak v roce 2011 založila seznamovací a rozvojovou agenturu Náhoda. Ta klientům nabízí možnost „podívat se na sebe, na svoji životní cestu a postoje a změnit přístup nejen k sobě, ale i k hledání vhodného protějšku“. Seznamovací agentura s přesahem do péče o klienta, kde se vás nejprve ptají, proč vlastně partnera nemáte, a teprve pak se pouštějí do hledání, na českém trhu do té doby nebyla.

Odchod na vrcholu

Přestože Veronika Vinterová výrazně změnila život i obor podnikání, nepovažuje svůj životní vývoj za restart: „Restart je pro mě revoluční změna, při níž musíte projít krizí – vyhoříte, vyhodí vás z práce, onemocníte… Já měnila život evolučně, k řízené změně jsem dospěla vědomě. Byla jsem úspěšná, čekalo mě povýšení, ale už jsem ve své práci přestávala vidět smysl a chtěla jsem využít všechno, co jsem se v bankovním sektoru naučila, jinde. I své klienty provázím životní změnou tak, aby pokud možno nemuseli projít překotnou krizí.“

Postřeh podnikatelky.
„Nejvíce energie nám totiž berou masky, které neustále nosíme v domnění, že okolí by nás bez nich nepřijalo,“ říká Veronika Vinterová.

Integrální koučka vždy vychází ze silných stránek lidí, s nimiž pracuje, ať už jsou to podřízení, nebo klienti: „Od počátku práce v bankovnictví jsem intuitivně pro každého hledala uplatnění v týmu podle jeho předností a talentů, protože taková práce pak člověka baví, jde mu od ruky, je spokojený a je přínosem. Nemá cenu posílat introvertního milovníka excellových tabulek na přepážku a komunikativního pečujícího extroverta k účetnictví. Čím je tým pestřejší a čím více lidí je na místech, která jim sedí, tím lépe se všem daří.“

Hezky česky

V současnosti má Náhoda desítky tisíc klientů včetně osob z nejvyšších pater byznysu. Nabízí osobní i výživové poradenství, pomáhá také se změnou vizáže a oblečení, což ovšem znamená neustálý nárůst spolupracovníků rozesetých po celé Praze. Navíc se po určitém čase začali hlásit zájemci, kteří partnera nehledali, ale rádi by absolvovali některou část nabízeného programu.

Veronice Vinterové došlo, že slibně rozjeté podnikání si žádá jednotné zastřešení nejen další firmou, ale i společným sídlem, a založila Institut osobního rozvoje Opravdovost. V době, kdy do našeho rodného jazyka proniká angličtina i tam, kde to není nutné, jsou české názvy firem téměř raritou. „Jsem Češka a jsem na to hrdá,“ vysvětluje majitelka, „nechci se schovávat za cizí názvy, protože i v tom je naše opravdovost. A zahraničním klientům naše jméno snadno přeložíme.“

A možná i proto firma s vlasteneckým cítěním úplnou náhodou získala nádherné prostory s výhledem na Národní divadlo. Na 340 metrů čtverečních se vešla většina jejích aktivit.

Masky berou energii!

Firma se zabývá integrálním koučinkem, což znamená celostní přístup ke klientům zahrnující psychiku, vědomé vnímání těla i zdravý životní styl. Výsledkem je exponenciální změna. „Lidé se změn bojí, ale k nám chodí ti, kteří o ni stojí. Žijeme totiž věcmi, které můžeme ovlivnit, ne tím, co je dané,“ směje se koučka.

„Když navštěvuji s klienty jejich strachy, vždy zjišťuji, že největší je jejich strach ze strachu.“

A dodává: „Když navštěvuji s klienty jejich strachy, vždy zjišťuji, že největší je jejich strach ze strachu. Bojíme se svých špatných stránek, ale když si na ně posvítíme, zjistíme, že jsme se báli zbytečně a že je v nich spousta síly, kterou můžeme využít.“

Vedle tisícovek jednotlivců, nejčastěji manažerů a majitelů společností, v Opravdovosti koučují i firmy hledající vize a cestu spokojenosti a úspěchu. Neoddělitelnou součástí práce se společností je well-being, kdy díky vhodné seberealizaci zaměstnanců firma dlouhodobě dosahuje násobně vyšších výsledků.

Osobní transformace trvá zhruba od šesti do osmnácti měsíců. „Pracovala jsem už se stovkami lidí a měla bych si fotit jejich obličeje – přijdou šediví, ale jakmile objeví svůj potenciál a odvahu žít sami sebe, rozsvítí se. Nejvíce energie nám totiž berou masky, které neustále nosíme v domnění, že okolí by nás bez nich nepřijalo. Jsou samozřejmě vztahy, které si nemůžeme vybrat, ale lze u nich měnit postoje, nevymlouvat se na to, že ‚já jsem prostě takovej‘. Změna se pak zrcadlí ve všech oblastech, zejména na zdraví. Charakter ani genetická výbava se také nedají zcela otočit, ale třeba geneticky zakódovanému infarktu můžeme předejít zdravým životním stylem. Už Hippokrates říkal: „Jestli chcete, abych vás léčil, řekněte, zda jste ochotni se vzdát věcí, kvůli nimž jste nemocní.‘“

Práce na sobě se vyplatí

S oběma firmami smluvně spolupracuje 25 až 30 odborníků – koučové, psychologové, fyzioterapeuti, výživoví poradci, sexkoučka… Záleží na potřebách klientů. Termíny mají zaplněné na několik týdnů dopředu. Všechny spolupracovníky si Veronika Vinterová vybírá sama tak, aby byli týmovými hráči, rezonovali s týmem na stejné vlně a zastávali stejné hodnoty. Firma nabízí i výcvik koučů akreditovaný MŠMT ČR.

Při pohledu na prestižní adresu samozřejmě přijdou na přetřes peníze, které bylo potřeba do firmy investovat. „Na rozjezd jsem si vzala úvěr od manžela,“ usmívá se Veronika, „jinak bych se neobešla bez bankovní půjčky a všechny kroky by musely být mnohem opatrnější a pozvolnější, ale myslím, že bych stejně došla až sem. Za naším úspěchem je spousta dřiny. Jsem však přesvědčená o tom, že osobní rozvoj je dobrou investicí. Na rozdíl od stejně drahé dovolené s krátkodobým efektem.“

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Jana Šulistová. Foto: Hynek Glos.

• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme