Simandl uspěl s instantními nápoji v Turecku

Tradiční rodinná firma Simandl z Petrovic u Karviné, která se specializuje na výrobu instantních potravinových směsí, zabodovala v Turecku. Letos v květnu dodala do země 23 tun instantních nápojů, další zboží do Turecka vyexportovala v srpnu.



Cesta na turecký trh s potravinami, který generuje 13 % hrubého domácího produktu země a loni dosáhl hodnoty 320 mld. USD, nebyla jednoduchá. Loni se firma Simandl zúčastnila CNR Food Istanbul, významného veletrhu s dlouhodobou tradicí. Společná česká expozice, která umožnila představit se na veletrhu několika českým firmám, byla akcí PROPED ministerstva zemědělství, Generálního konzulátu ČR v Istanbulu a istanbulské kanceláře CzechTrade. Podle Václava Simandla, jednatele společnosti nesoucí jeho příjmení, tato společná akce ke kontraktu napomohla.

Skoro tři čtvrtě roku pak trvala úprava receptur výrobků. Finální vzorky schválil turecký partner letos v dubnu na návštěvě výrobního provozu v Petrovicích u Karviné. Před první objednávkou se ještě realizoval zkušební dovoz jedné mixované palety. Ten ukázal, že pro bezproblémové vyclení je kromě dokladů o původu (A.TR.) nutné mít zdravotní certifikát vystavený Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, jenž musí obsahovat také šarže jednotlivých výrobků. Pro jistotu je pak výhodné mít také certifikát původu z Hospodářské komory ČR.

Simandl plánuje své aktivity v Turecku dále rozvíjet a jeho příklad ukazuje, že i na velmi konkurenčním trhu lze najít prostor pro export kvalitních výrobků z Česka. V Turecku je registrováno přes 40 tisíc potravinářských společností a firem a v posledních deseti letech sem investovalo 577 zahraničních firem. Styl stravování mladé generace se přitom mění. Změna životního stylu přináší zvýšený zájem o biopotraviny, snídaňové cereálie, cereální snacky a doplňky stravy, moderní kojeneckou a dětskou výživu a dietní potraviny.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Istanbulu (Turecko). Autor: Jan Ondřejka, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Turecko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme