Singapur chce snížit náklady na zdravotnictví, zakáže reklamu na slazené nápoje

Singapur se stane prvním státem světa, v němž bude zakázána reklama na slazené nápoje. Vláda k tomuto kroku přistoupila na základě průzkumu mezi občany.



Zákaz se bude týkat zejména limonád a také jogurtových i kávových nápojů. Nové nařízení vejde v platnost v příštím roce. Konzumace slazených nápojů je spojována s obezitou a také s vyšším rizikem chronických nemocí.

Výrobci nápojů budou muset nově informovat o množství cukru na přední straně lahví. Nařízení má širokou podporu veřejnosti. V průzkumu se pro zákaz reklam vyslovilo více než 70 procent dotázaných.

Jeden z největších světových výrobců limonád, společnost Coca-Cola, v prohlášení pro CNN uvedla, že krok vítá. „Souhlasíme s tím, že příliš cukru škodí,“ napsala společnost s tím, že připravuje nové nápoje s nízkým obsahem cukru. Zákaz by měl mít minimální dopad na její portfolio.

Podle singapurského ministra zdravotnictví Edwina Tonga jde jen o první kroky ve válce s obezitou a cukrovkou. „Snažíme se najít opatření, která jsou dlouhodobě udržitelná,“ řekl Tong. Cílem je nejen změna návyků spotřebitelů, ale také výrobců.

Zároveň Singapur zvažuje zavedení drastičtějších kroků, jako je povinné cvičení nebo celoplošný zákaz sladkého pití. Cílem kampaně má být snížení nákladů na zdravotnictví. Singapur se totiž potýká se stárnutím populace a s tím spojenými vyššími výdaji, podotýká stanice CNN. V roce 2017 tam trpěl cukrovkou každý sedmý dospělý.

Léčba cukrovky přináší vysokou finanční zátěž pro zdravotní systémy. Například v Česku na léčení této nemoci a s ní souvisejících komplikací míří až 15 procent nákladů na zdravotnictví. Nemocí u nás trpí asi desetina všech dospělých. Každoročně přibývá zhruba 10 tisíc nových pacientů.

„Přibývá pacientů a žijí déle. Na druhou stranu se objevují nové léky, které jim prospívají, ale jsou dražší,“ uvedl předseda Diabetické asociace ČR Milana Kvapil. Zvláště nákladná je léčba komplikací. Diabetik má až o 70 procent větší pravděpodobnost, že ho postihnou i srdeční a cévní problémy.

Selháním ledvin trpí zhruba 40 procent lidí s cukrovkou. Dialýza jednoho pacienta stojí 700 tisíc korun ročně. Transplantace ledvin je levnější, dárců je ale nedostatek.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Adam Krupa

• Teritorium: Asie | Singapur | Zahraničí

Doporučujeme