SINGAPUR – Elektrické koloběžky vykázány z chodníků

Vzhledem k řadě zranění způsobených elektrickými koloběžkami vykázal Singapur po vzoru Německa a Francie elektrické koloběžky a další obdobná elektrická vozítka z chodníků, avšak s výjimkou invalidních elektrických vozíků.

Singapur pružně reaguje na nové trendy v zájmu zdravotní bezpečnosti chodců a rozhodl příslušnou dopravní vyhláškou o zákazu provozu elektrických koloběžek a podobných zařízení na chodnících a pěších zónách. Vzhledem k tomu, že již z dřívější doby je v platnosti nařízení, že tato elektrická „přibližovadla“ nesmějí na silnice a dálnice kvůli ohrožování silniční dopravy, zůstává tak koloběžkářům k dispozici 440 km cyklistických stezek, zatímco 5500 km chodníků je opět určeno pouze pro chodce. 
Pokuta za porušení zákazu vjezdu na chodníky činní 2000 singapurských dolarů, tedy asi 34 000,- Kč. Zákaz provozu elektrických koloběžek na chodnících a pěších zónách je od letošního roku v platnosti také v Německu a Francii, kde však koloběžky byly vykázany na městské silnice – tedy s výjimkou všech dálnic a také silnic mimo obce – a tohle by mohla být inspirace také pro Prahu a ČR.

Podle zdroje https://www.businesstimes.com.sg/transport/e-scooters-to-be-banned-from-singapore-footpaths-from-nov-5 
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře Czechtrade Singapur.

 

• Teritorium: Asie | Singapur | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme