Slováci s platy pokulhávají za ostatními zeměmi V4

V ČR, Polsku i Maďarsku odměňují (nejen) manažery a IT speciality lépe než ve slovenských firmách.



Statistiky, které ukazují průměrné mzdy lidí na různých pozicích v zemích Visegrádské skupiny, zveřejnila společnost Grafton Recruitment.

Průzkum proběhl mezi třetím čtvrtletím 2018 a druhým kvartálem letošního roku. Data vycházejí z nástupních platů uchazečů, kterým společnost zprostředkovala práci, a také z poptávky podniků po pracovní síle. Autoři ankety porovnali na Slovensku data z osmi krajů, šestnácti oborů a zhruba dvou stovek pracovních pozic.

Ačkoli jsou Slováci v hrubém domácím produktu per capita v rámci V4 na druhém místě (těsně za Českem), víc peněz si v Maďarsku i Polsku vydělají pracovníci ve většině oborů.

Data Českého statistického úřadu z konce loňského a počátku letošního roku ukázala, že Česko a Polsko jsou na tom s průměrnými měsíčními platy zhruba stejně. Pohybují se v rozmezí 31 500 – 32 tisíc korun. Slovensko je na tom s průměrem 1035 eur (aktuálně asi 26 700 korun) o něco hůře.

Samotné výdělky ovšem nevypovídají vše o kupní síle obyvatelstva. Ta je na Slovensku stále o něco větší než u severních sousedů. V tomto ohledu je premiantem Česko před Maďarskem.

Regionální rozdíly

Výzkum se zaměřil nejen na státy, ale i jejich jednotlivé regiony. Například marketingový manažer si nejvíce vydělá v Mazovském vojvodství v Polsku. IT sektoru obecně vládnou programátoři v jazyce JAVA. A z celé střední Evropy mají největší důvod ke spokojenosti Maďaři.

Marketingový manažer, který dosáhne měsíčně maximálně na sedm tisíc eur, je rekordmanem v Polsku, v Maďarsku si může vydělat až šest tisíc eur, Češi mu nabídnou maximálně 5050 eur a Slováci 4700 eur.

Nejnižší platy nabízejí marketingovým ředitelům Slováci (1900 eur), na 2150 eur dosáhnou v ČR. Nejlépe jsou na tom Maďaři s minimem kolem 3600 eur.

Anketa ale nezkoumala jen poměry mezi vrcholnými manažery a IT specialisty. Grafton Recruitment zveřejnil například i průměrné mzdy zaměstnanců hotelových recepcí. Nejnižší zaznamenaná odměna je opět ze Slovenska, a to 600 eur. V Česku je to řádově o stovky eur více. Nejméně si recepční z českých krajů vydělá na Vysočině – a to 750 eur.

2300 eur je rozdíl mezi maximálním platem marketingového manažera v Polsku a SR.

V sektoru IT si může Java programátor s pětiletou či delší praxí přijít v Maďarsku na 4800 a v Česku na 4700 eur. V Polsku si vydělá necelé čtyři tisíce a na chvostu je opět Slovensko s maximem 3700 eur.

Praze patří v rámci V4 prvenství v platech projektových manažerů v oblasti inženýringu a výroby, kteří si mohou vydělat až 5050 eur za měsíc, o 1300 eur více než v Polsku. Slovensko zde předstihlo Maďarsko s měsíčním průměrem 3500 eur.

Ačkoli Slovensko hlásí zmenšování rozdílů mezi jednotlivými regiony, vydělá si projektový manažer v Prešovském kraji jen 1600 eur, což je necelá polovina celostátního průměru a zhruba třetinová výše odměn oproti Bratislavě.

Seniorní auditor má v české metropoli měsíční příjem do 5050 eur, v Bratislavě si vydělá maximálně 3700. Stále je to ale více než maďarský a polský průměr (3600 eur, respektive 2800 eur).

Rychlé spojení s ČR se odkládá

Slovensko počítá s vybudováním nové rychlostní silnice R6, která by zemi spojila se sousedním Českem, až za deset let. Silnice má vést z Púchova na české hranice. Celá R6 pak bude napojená na dálnici D1 mezi Bratislavou a Žilinou. Novou silnici přitom předtím označily česká i slovenská vláda na společných jednáních za jednu z priorit. Brzdí ji ale složité posuzování vlivu výstavby na životní prostředí.


Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Jakub Procházka.

• Teritorium: Evropa | Slovensko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme