Slovensko sníží daně pro menší firmy

Slovensko plánuje jednu z největších daňových změn za poslední roky. Dlouhodobě kritizované vysoké zatížení firem na Slovensku se poměrně razantně sníží ze současných 21 % na 15 %. Snížení sazby daně z příjmu právnických osob by mělo přispět ke zlepšení podnikatelského prostředí u našich východních sousedů.



Návrh na snížení daně z příjmu právnických osob byl Národní radě (NR) letos v září předložen jako poslanecký návrh. Neproběhla k němu tedy odborná diskuze a součástí návrhu ani nebyl podrobný dopad na státní rozpočet.

Původní návrh novely, který předložila koaliční Slovenská národní strana (SNS), počítal se snížením daně z příjmu právnických osob ze současných 21 % na 15 % pro všechny firmy. Nakonec ale prošla varianta, která se týká pouze firem s ročním obratem do 100 tis. eur. Poslanci zároveň schválili rozšíření snížené sazby daně z příjmu i na samostatně výdělečně činné fyzické osoby (živnostníky), taktéž s ročním obratem do 100 tis. eur.

Nová patnáctiprocentní daň z příjmu právnických osob a živnostníků bude na Slovensku platit od 1. ledna 2020. Tato změna se tedy týká až zdaňovacího období roku 2020. Reálně se projeví na příjmech státního rozpočtu až v roce 2021.

Firmy a živnostníci sice tuto významnou změnu vítají, nicméně zástupci slovenských podnikatelů upozorňují, že tento postup není spravedlivý vůči všem firmám a narušuje princip rovnosti. Velikost firmy není podle nich dostatečným kritériem pro odůvodnění nižší daně.

Dopad snížené sazby daně na státní rozpočet není přesně vyčíslen. Odhaduje se, že u právnických osob by to mělo představovat výpadek asi 40 milionů eur a u živnostníků asi 17 mil. eur. Nemělo by se tedy jednat o výraznější dopad na státní kasu.

V současné situaci, kdy slovenský ministr financí otevřeně připouští zpomalení ekonomického růstu v nejbližších letech, může nicméně i takový daňový výpadek negativně ovlivnit ekonomiku.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bratislavě (Slovensko). Autorka: Hildegarda Horská, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Evropa | Slovensko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme