Strategický infrastrukturní projekt ve Slovinsku vstupuje do fáze realizace

Strategický projekt v oblasti železniční infrastruktury, známý jako „Drugi tir Divača – Koper“, po mnoha letech plánování a zvratů vstupuje do fáze realizace. Podle aktuálních informací státní projektové společnosti 2TDK d.o.o. by měl být tendr na hlavní stavební práce zveřejněn v posledním čtvrtletí roku 2019.



Modernizace trati Divača – Koper patří k dlouhodobým projektovým cílům Slovinska. Stávající železniční infrastruktura je nedostačující a značně zastaralá. Rozšíření kapacit pro nákladní železniční přepravu je základním předpokladem pro expanzi přístavu Koper, který je největším kontejnerovým terminálem v Jaderském moři a druhým největším automobilovým terminálem ve Středozemí. Vedením projektu v celkové hodnotě 1,047 miliardy (bez DPH) je pověřen státní podnik 2TDK d.o.o. ve spolupráci s Ministerstvem infrastruktury Slovinské republiky a Vládou Slovinské republiky.

Plánovaná trať je jednokolejná, avšak s přípravou na dvoukolejnou trať v další fázi, která zajistí maximální efektivitu přepravy a eliminaci „úzkých hrdel“. Díky plánovanému zvětšení profilu servisních tunelů bude v momentě finalizace původně plánované tratě dokončeno také přibližně 60 % paralelní trasy. Stávající trať pak bude využívána pouze k přepravě cestujících. Trasa v délce 27,1 km, resp. 37,4 km včetně všech servisních a únikových tunelů, bude zahrnovat osm tunelů v celkové délce 20,5 km, dva viadukty v celkové délce 1,1 km a dva mosty v celkové délce 170 m. Trať bude elektrifikovaná (jednosměrný proud 3 kV), vysokorychlostní (do 160 km/h), vysokokapacitní (231 vlaků za den/43 mil. tun za rok), bude vybavena moderními technologiemi v souladu se standardy TEN-T (GSM-R/ETCS úroveň 2) a umožní zatížení nápravy do 22,5 t (traťová třída D4).

V lednu 2019 schválila slovinská vláda investiční plán projektu a shledala projekt za finančně i ekonomicky únosný. Kromě vkladu Slovinské republiky se předpokládá čerpání prostředků z fondů EU – nástroj CEF (€ 250 milionů), půjčky Slovinské exportní banky, EIB, EBRD a komerčních bank a případně také kapitálová účast Maďarska (€ 200 milionů), která dlouhodobě zůstává předmětem slovinské vnitropolitické debaty. V současné době probíhají na území plánované výstavby archeologické vykopávky. Na konci února 2019 zahájí společnosti Kolektor CPG a Euroasfalt BIH přípravné stavební práce, které se budou týkat výstavby 25 km přístupových cest, jejichž dokončení se předpokládá na jaře 2020. Začátek hlavních stavebních prací je předběžně plánován na třetí čtvrtletí 2020. Hlavní stavební práce budou probíhat předběžně do roku 2025, v roce 2026 by měla být trať uvedena do provozu.

Projekt Drugi tir Divača Koper bude příležitostí zejména pro velké stavební firmy s referencemi v oblasti výstavby železniční infrastruktury a dopravních staveb (tunely, viadukty, mosty). Příležitost dostanou rovněž subdodavatelé signalizačních, bezpečnostních a telekomunikačních technologií.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Lublani (Slovinsko). Autor: Dagmar Šober, ekonomicko-obchodní oddělení.

• Teritorium: Evropa | Slovinsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme