Smlouvy pro celý svět. Český start-up Legito proniká přes internet na zahraniční trhy

Také právo směřuje k automatizaci, tedy vynechání lidského faktoru při přípravě smluv a dalších dokumentů. Trh v této oblasti zatím není příliš obsazený a tak se chce začínající česká firma prosadit i v cizině.



Když firma začíná, má na svůj rozjezd omezené množství prostředků. Zároveň však právě v tomto období potřebuje uzavírat velké množství smluv a služby právníků patří k těm nejdražším. Ondřej Materna, který vystudoval právo a informační technologie a právu se šest let aktivně věnoval, se proto rozhodl tento problém vyřešit.

Web Legito
(Kliknutím obrázek zvětšíte)
„Mnoho lidi a společností, především začínajících, malých a středních podnikatelů, si nemůže dovolit využít služeb právníků pro vytváření kvalitních smluv a nezbývá jim nic jiného, než se pokusit si smlouvu nějak zbouchat na koleni, což jim následně způsobuje potíže,“ říká Ondřej Materna.

Přišel proto s nápadem na právní software, který prostřednictvím internetu rychle a kvalitně vygeneruje smlouvy na míru. „Naší výzvou je zlepšit dostupnost práva pro spotřebitele i podnikatele,“ dodává Ondřej Materna. Jeho cílem je poskytovat on-line právní dokumenty levněji, než jakékoliv alternativní řešení.

V lednu roku 2014 proto založil společnost Legito. Asi po osmi měsících spojil síly s Jurajem Patušem a Michaelem Mládkem. Vlastní řešení vyvíjeli třináct měsíců a spustili je v únoru 2015, s komerční nabídkou začali v květnu 2015. Nedávno přibrali do týmu ještě Markétu Kabátovou, která předtím působila v české pobočce Google.

Smlouva za deset minut

Výhodou projektu je, že má velmi malou konkurenci. „Od ní se odlišujeme tak, že naše smlouvy jsou mnohem variabilnější, tedy umožňují uživateli mnohem více možností nastavení. Také jako jediní zobrazujeme uživateli celou smlouvu, uživatel má tak lepší přehled, může vnímat celkový kontext a posíláme uživateli spolu se smlouvou i další nezbytné dokumenty, jako například automaticky vygenerované předávací protokoly,“ popisuje Ondřej Materna.

Od klasického zpracování smlouvy právníkem se Legito odlišuje cenou i rychlostí. Zákazníci zaplatí za smlouvy řádově několik desítek korun. Nastavení parametrů smlouvy trvá zhruba deset minut, dokument pak získá okamžitě.

„Naši typičtí zákazníci jsou malí a střední podnikatelé, případně samostatní živnostníci. Co nás v posledních měsících mile překvapilo, tak že náš software čím dál více používají i advokátní kanceláře, s tím jsme při cílení produktu původně vůbec nepočítali,“ konstatuje Ondřej Materna.

Internet je pro firmu stěžejní a exkluzivní prodejní kanál. Na web je proto zaměřená i propagace nové služby. „Snažíme se být nablízku právě podnikatelům, dobře reagovat na jejich potřeby. Máme uzavřeno partnerství s několika weby a aplikacemi pro podnikatele. Také jsme aktivní v rámci internetových vyhledávačů,“ říká zakladatel firmy. V rámci rozšiřování povědomí o službě nabízí firma také některé právní dokumenty zdarma, takže si je lidé mezi sebou i doporučují.

Kutilství proniká i do práva

V České republice firma bojuje především s přesvědčením lidí, že si smlouvu zvládnu vytvořit nebo upravit sami. „Někteří uživatelé si tak raději stáhnou „statický“ vzor v PDF nebo Wordu z internetu a pak ses jej snaží upravit vlastními silami. Když pominu, že takové dokumenty jsou často zastaralé nebo obsahují chyby, tak problém je právě v jejich neodborném vytváření nebo úpravě,“ varuje Ondřej Materna

Takový postup podle něj může fungovat jen u velmi jednoduchých dokumentů, například výpovědi nebo předávacího protokolu, ale u smluv jde podle něj o hazard, kde hrozí nemalé škody.

Se svým inovativním řešením se firma prosadila i na zahraničních trzích, i když to bylo to mnohem těžší, než se zakladatelům na první pohled zdálo, a zabralo to mnohem více času, než původně plánovali.

„Jedna věc je dostat se na zahraniční trh, tedy mít produkt pro místní trh připravený po obsahové stránce, to nám šlo docela podle plánů. Jiná věc je skutečně na zahraničním trhu začít prodávat, zde vyvstalo spoustu problémů, například placení v lokální měně, místní platební metody, technická podpora, jazyková lokalizace nebo propagace,“ vyjmenoval Ondřej Materna překážky, kterými se nyní prokousávají krok po kroku.

V současnosti Legito působí v šesti státech v Evropě. Do konce roku už neplánuje expandovat na další trhy, spíše se chce soustředit na posílení pozice na těch současných. S pronikáním do dalších zemí chce pokračovat až příští rok.

„Největší trh je pro nás stále Česká republika, ale očekávám, že ho brzy přeskočí Polsko, Španělsko a Rusko,“ porovnává podnikatel.

Partner v každé zemi

LegitoAni na zahraničních trzích nemá Legito problém tvořit právní dokumenty, protože má vždy partnera  v daném státě, ať už je to právník nebo advokát. Ten smlouvy a další právní dokumenty sestaví a odpovídá za jejich kvalitu.

„Nepřekládáme tedy dokument z jedné země pro použití na dalších trzích. Například kupní smlouva pro Českou republiku a pro Polsko jsou dva zcela nezávislé právní dokumenty,“ zdůrazňuje Ondřej Materna. Systém totiž obsahuje editor, ve kterém může i právník bez znalostí IT vytvořit smlouvu včetně právní logiky tak, aby ji poté mohli uživatelé upravovat sobě na míru.

Kromě právníka má firma také pro každý stát výhradního partnera, který se stará o rozvoj Legita na konkrétním trhu a zajišťuje podporu uživatelům.

Od zavedení služby prošlo Legito několika inovacemi. „Přidali jsme automatické překlady smluv, přidáváme stále nové dokumenty a nové možnosti v existujících dokumentech. Pro podnikatele se chystáme inovovat premium účet, kam přidáme možnosti automaticky měnit, prodlužovat nebo ukončovat smlouvy,“ doplňuje Ondřej Materna.

V současnosti vyvíjí funkci, která upozorní uživatele, že jim končí nějaká smlouva a umožní jim si ji automaticky prodloužit. „Zanedlouho spustíme i Legito Akademii, tedy e-learningový modul, který naučí podnikatele, jaké dokumenty mají používat v konkrétních situacích tak, aby mohli potenciál Legita využít naplno,“ představuje zakladatel chystané novinky.

Firma má podle něj dobré vyhlídky, protože oblast tvorby smluv a dalších právních dokumentů pro obvyklé životní a podnikatelské situace směřuje k pokračující automatizaci. „Tedy k vynechání lidského faktoru při tvorbě takových dokumentů. Co se týká právního poradenství, zastupování u soudu a zpracovávání složitých transakcí, zde může v blízké době technika pouze pomoci právníkům v jejich práci, ale nemůže ji nahradit,“ uzavírá Ondřej Materna.

Dalibor Dostál

Doporučujeme