Smysluplné školní praxe? Startup xFlow propojuje studenty s firmami

Kvůli nedostatku kvalitních nabídek se středoškoláci často snaží povinné praxe splnit jen formálně. Po nástupu do zaměstnání jim však potřebné zkušenosti chybí. Podnikům mohou kvalitní stážisté pomoci s nedostatkem zaměstnanců.



Jen několik měsíců funguje český startup xFlow, který založili studenti Lukáš Apolenář a Dominik Růžička. Jejich firma byla do obchodního rejstříku zapsána 17. května 2019. Vznikla díky podpoře investora Tomáše Jízdného a jeho platformy rozjízdný.cz poskytující finance především do projektů rozvíjejících vzdělávání.

„Oba dva jsme již od mladého věku chtěli podnikat a již během střední školy jsme tvořili různé projekty. Ale nikdy se nejednalo o skutečné podnikání v pravém slova smyslu. Reálné podnikatelské zkušenosti tedy nemáme, což je také důvod, proč jsme se spojili právě s Tomášem Jízdným, aby nám pomohl projekt dovést k úspěchu,“ vysvětluje Lukáš Apolenář. K oboru měli blízko, protože studovali obor Globální ekonomika a podnikání na Newton College v Brně.

Cílem firmy je propojovat studenty s firmami a nabízet tak školní praxe, které budou smysluplné jak pro podniky, tak pro žáky. Tato oblast v Česku zatím příliš dobře nefungovala. „Oba jsme viděli nedostatky v současném školském systému. Máme odlišný pohled na věc. Zatímco jeden z nás již od mladého věku chodil na brigády, aby si vydělal peníze a učil se novým věcem, druhý byl naopak zklamaný z nabízeného výběru povinné praxe na střední škole a rozhodl se ji obejít tou nejsnazší možnou cestou, kterou si v současné době volí více a více studentů. Tedy jen formálním splněním této povinnosti. Až později toho litují. Zkušenosti z praxe jim později při nástupu do zaměstnání chybí,“ navazuje Dominik Růžička.

Propojení dvou světů

V porovnání se zahraničím, například zeměmi jako Německo, Anglie nebo USA, je Česko v otázce přístupu studentů pozadu. Naopak mezinárodní firmy na českém trhu si význam této problematiky uvědomují a také tuzemské velké i menší podniky za nimi nechtějí zaostávat a začínají na praxe vymezovat větší finanční prostředky. „Viděli jsme tedy prostor v tom tyto dva světy smysluplně propojit a celý proces výrazně zjednodušit,“ podotýká Lukáš Apolenář.

Startup tak nabízí unikátní propojení studentů, firem a škol na jednom místě. Studenti tak získají dostatečné množství relevantních informací potřebných ke správnému rozhodování ohledně jejich následující kariérní a studijní cesty. „Pomáháme jim taky překonat počáteční obavy. Mnohdy si totiž studenti také nevěří, co se týče jejich schopností a dovedností. Na druhou stranu firmy samotné mají někdy poměrně komplikované personální systémy a dostat se ke smysluplné praxi v těchto strukturách není tak jednoduché jak by mohlo být,“ zmiňuje Dominik Růžička.

Počáteční těžkosti

Zakladatelé  xFlow, zleva: Dominik Růžička a Lukáš Apolenář.  Foto: xFlowI když firma není na trhu dlouho, její zakladatelé už si naplno prožili to, čím musí procházet začínající podnikatelé. „Ze začátku jsme se potýkali se spoustou překážek, které nás občas donutily k tomu uvažovat o tom to celé zabalit. Často jsme se setkávali s neúspěchem. Podařilo se vyřešit jeden problém, objevily se dva další. Postupem času jsme začali soupeřit s frustrací a pochybami. Váš vlastní mozek je v tomto největší nepřítel. Sami začnete pochybovat o myšlence projektu a sami o sobě. Je to dobrý nápad? Bude o něj zájem? Mám na to vůbec? Podle nás je to největší problém začínajících podnikatelů a také důvod, proč spoustu projektů končí, než se vůbec dostanou na trh,” popisuje Lukáš Apolenář.

Trpělivost a určitá mentální odolnost jsou tak podle něj základní vlastnosti, které je potřeba v rámci podnikání budovat a rozvíjet. Když se vám podaří vydržet a překonat sami sebe, uvidíte, že se vám podařilo něco, co se povede málo komu,” podotýká Dominik Růžička.

Oba zakladatelé v současnosti jednají s dalšími dvěma potenciálními partnery, kteří by mohli pomoci projekt rozšířit na území celé republiky. Firma přitom nyní nemá na trhu přímou konkurenci, nejblíže by jí mohly být inzertní portály, které se mimo jiné zaměřují i na studenty vysokých škol.

Investice do lidí

Zájem o služby xFlow zvyšuje i současná situace na trhu práce, kdy se řada firem potýká s nedostatkem zaměstnanců.Pokrytí potřeb lidských zdrojů za pomoci praxí, stáží a trainee programů může být pro spoustu společností novinka. Nicméně se nacházíme v době, kdy je potřeba zvažovat i tyto dlouhodobé investice do lidských zdrojů, k čemuž společnosti také nabádáme a pomáháme jim, aby se tohoto kroku nebály,“ říká Lukáš Apolenář.

Své šance získat kvalitní praxi ve firmě mohou podle zakladatelů startupu studenti podpořit především dobrou znalostí cizích jazyků. Ta je v mnoha firmách v současnosti již naprostou nezbytností. Kromě toho by studenti neměli mít přehnaná očekávání o pozicích, které budou ve firmě zastávat. Měli by počítat s tím, že ve firmách budou začínat odspodu.

Startup tak spolupracuje s mnoha firmami napříč různými obory, jedná se zástupci různě velkých společností technických i netechnických oborů, aby mohl studentům poskytnout dostatečné množství alternativ při výběru jejich kariérní cesty.

I když s očekávaným útlumem ekonomiky největší krize na trhu práce pomine, oba zakladatelé věří, že jejich nápad má dlouhodobou perspektivu. „V současném systému je velký prostor pro změny. Máme plány, které zasahují do různých sekcí vzdělávacího systému. Dlouhodobě se chceme zasadit o to, aby škola byla založena na reálné praxi a byla schopna na ni studenty doopravdy připravit,“ uzavírá Dominik Růžička.

Dalibor Dostál

Startup xFlow v kostce

Cílem startupu xFlow je pomáhat studentům najít vhodnou praxi, kterou využijí pro svoji další kariéru. Cílí na to, aby studenti našli potřebné praktické zkušenosti a aktivně se zapojovali do reálné praxe.

• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme