Finformation.eu – mezinárodní projekt nezávislého finančního poradenství

Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) zprovoznilo v těchto dnech nové webové stránky www.finformation.eu. Tyto stránky jsou výsledkem první etapy mezinárodního projektu, jehož primárním cílem je testování produktů  finančního trhu. První etapu projektu financuje Evropské Komise, druhá bude financována spotřebitelskými organizacemi.



Do projektu, který Sdružení obrany spotřebitelů iniciovalo a řídí, je zapojeno dalších šest spotřebitelských organizací ze zemí střední a východní Evropy. „Jedním z nejvýznamnějších partnerů je německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest, která má v poskytování finančního poradenství dlouhou tradici. Dále na projektu spolupracují organizace z Polska, Maďarska, Bulharska, Rumunska, Slovinska a Slovenska,“ uvedl Jan Mišurec, tiskový mluvčí SOS.

Testování finančních produktů má za cíl získat objektivní informace, které jsou následně jednoduchou a srozumitelnou formou poskytnuty spotřebitelům. Na stránkách www.finformation.eu budou ke každému testovanému produktu uveřejněny přehledné finanční prospekty doplněné detailním rozborem. Experti postupně testují produkty z oblasti investic, hypotéčních úvěrů, pojištění, osobních účtů a kreditních karet.

Projektu se jako externí spolupracovníci účastní finanční experti společnosti TANK, která na českém trhu bojuje za poplatkovou transparentnost finančních produktů. „Naši experti se na projektu Finformation podílejí zejména při samotném procesu testování, neboť právě zde je nejlépe využitelné jejich know-how, získané dlouholetými zkušenostmi na českém finančním trhu“ sděluje pan Kalvoda z TANK s.r.o..

Výsledky prvního kola testování nejvýznamnějších produktů a institucí českého finančního trhu budou publikovány průběžně do konce roku 2009 a poté postupně aktualizovány.

Doporučujeme