Soutěž Ocenění českých lídrů vyhlásila v roce 2017 výsledky prvního ročníku

Historicky první ročník soutěže Ocenění českých lídrů zná vítěze. Porota na základě ekonomických výsledků českých firem s ročním obratem minimálně 200 milionů korun a více než 50 zaměstnanci ocenila nejlepší společnosti ze všech 14 krajů České republiky. Kritériím projektu odpovídalo v letošním roce 1306 firem, jež vybrala společnost CRIF – Czech Credit Bureau, odborný garant soutěže.



„Projekt Ocenění českých lídrů volně navazuje na Ocenění českých podnikatelek. Jeho cílem je vyzdvihnout snažení a úspěchy velkých firem, které jsou v ryze českých rukách. Díky tomuto projektu vzniká podnikatelský prostor, ve kterém jsou sdruženy výhradně české firmy podnikající transparentně s výbornými ekonomickými výsledky a vynikajícím ratingem a scoringem. Prostor, ve kterém mohou sdílet zkušenosti, vyměňovat si informace a mnohdy tak nacházet řešení větších či menších problémů, které je na cestě za úspěchem potkávají,” říká Helena Kohoutová, zakladatelka projektu Ocenění českých lídrů a majitelka Agentury Helas.

„Pro vyhodnocení soutěže Ocenění českých lídrů jsme nejdříve vybrali transparentní společnosti s českými majiteli a provedli vyhodnocení úrovně jejich hospodaření formou výpočtu Indexu Cribis, který v sobě zahrnuje řadu ukazatelů z dat účetních závěrek korigovaných o doplňující nefinanční informace jako je vliv odvětví či regionu nebo existence negativních záznamů. Následně pak proběhlo hodnocení poroty, která vedle vybraných ekonomických veličin posuzovala i další aspekty jako je charitativní činnost podnikatele či jeho podnikatelský příběh.  Ve výsledcích soutěže bylo uvažováno jak hodnocení odborného garanta společnosti CRIF, tak hodnocení poroty,“ upřesnil Pavel Finger, místopředseda představenstva odborného garanta soutěže společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

První místo v Praze (zde kritériím soutěže vyhovělo 263 firem) obsadil výrobce sanitární techniky Alca plast, s.r.o. Na druhé příčce skončila společnost Transroll-CZ, která se zabývá výrobou dopravních komponentů pro pásové dopravníky a válečkové tratě. Třetí pozici pak porota přiřkla společnosti Pegas Container., která patří k předním českým výrobcům obytných a sanitárních kontejnerů a modulárních staveb. Vítězstvím ve Středočeském kraji (119 firem), se může pochlubit společnost Arboeko, která se zabývá pěstováním, prodejem a distribucí okrasných dřevin. Druhé místo obsadil strojírenský závod Strojmetal Aluminium Forging, na třetí příčce se pak umístily SIKO Koupelny.

V Jihočeském kraji (55 firem) patří první místo společnosti DRUŽINA, s.r.o., která se zabývá převážně výrobou a prodejem polních plodin. Druhé místo patří logistické firmě Transforwarding a.s., třetí pak společnosti Flosman, jež se specializuje na nákup, prodej a rozvoz potravin. Prvenství v Plzeňském kraji (63 firem) patří strojírenská společnosti Ferrum Plzeň, druhé místo v žebříčku obsadila firma Air Power, která se zabývá převážně montáží stavebních strojů poháněných spalovacími motory. Na třetí pozici se dostal prodejce pohonných hmot a provozovatel sítě čerpacích stanic ONO, společnost Tank ONO.

Karlovarském kraji (18 firem) ocenila porota jedinou firmu, a to strojírenskou společnost Abydos. Na nejvyšší příčce v Ústeckém kraji (64 firem) se umístila společnost HIT Office, výrobce a distributor kancelářských a školních potřeb z papíru, kartonů a lepenek. Druhé místo obsadila společnost Rekultivace Ústí nad Labem, jenž se ve svém podnikání zaměřuje především na oblast nakládání s odpady a rekultivační práce. Třetí pozice pak patří akciové společnosti Meva, která se zabývá výrobou nádob na odpad.


Prvenství v Libereckém kraji (37 firem) si připsala společnost Krofian CZ, jež se věnuje vývoji, výrobě a servisu automatizačních zařízení. Za ní se umístil dodavatel průmyslových zařízení, společnost Mega, specializující se na membránové technologie, povrchové úpravy a ekologické služby. Třetí příčku obsadila společnost EcoGlass, která se zabývá výrobou přesně lisované optiky pro osvětlovací aplikace, zejména reflektorů automobilů, hranolů pro osvětlení ranvejí letišť nebo čoček pro LED veřejné osvětlení. Šampionem Královéhradeckého kraje (72 firem) se stala stavební a developerská firma STAKO. Druhou příčku obsadil strojírenský Karsit Holding, který se specializuje především na výrobu produktů pro evropský automobilový průmysl.

Společnost TMT Chrudim, s.r.o., výrobce dopravníků a dopravníkových systémů, se stala vítězem soutěže v Pardubickém kraji (66 firem). Druhé místo patří výrobci zastřešení teras, bazénů a vířivých van, společnosti Alukov. Na třetí příčce skončila firma Isolit-Bravo, s.r.o., výrobce a dodavatel produktů pro automobilový průmysl, zdravotnictví i domácnosti. V Kraji Vysočina (76 firem) se nejvýše umístila IT společnost Gordic, druhý skončil výrobce a prodejce dveří a zárubní Sapeli. Třetí pozici obsadila společnost Crystalite Bohemia specializující se na výrobu a prodej nápojového a dekoračního skla.

Vítězem v Jihomoravském kraji (171 firem) se stala společnost Remet, která je dodavatelem hliníkových slitin a kovových polotovarů. Na druhé příčce skončila Kloboucká lesní, společnost působící v oblasti dřevozpracujícího průmyslu. Cena za třetí místo pak připadla telekomunikační společnosti InfoTel. Lídrem v Olomouckém kraji (64 firem) se stala společnost Farmak, jež se zabývá vývojem, výrobou a prodejem generických léčiv. Druhý skončil výrobce a prodejce drobných elektrospotřebičů Emos. Třetí příčku obsadila strojírenská firma ZLKL.

Ve Zlínském kraji (116 firem) patří první místo v žebříčku společnosti Altech, která se zabývá výrobou šikmých schodišťových plošin, svislých plošin a dalších výrobků pro imobilní osoby. Druhou příčku obsadil výrobce modulárních domů Koma Modular a na třetí pozici skončily Chropyňské strojírny. Vítězem v Moravskoslezském kraji (122 firem) se stal výrobce populárních medových dortů Marlenka international. Hned za ním skončil výrobce kovového nábytku Kovona Systém. Na třetí příčce se umístila společnost Isotra, jež se zajímá o problematiku technologií clon slunečního záření a její dopad na energetickou úspornost. Vyrábí interiérové zastínění, exteriérové zastínění, eurookna a dřevěné dveře.

Řekli o soutěži

„Společným rysem oceněných lídrů jsou nejen jejich výsledky v tuzemsku, ale také jejich úspěch v zahraničí, kam nebojácně expandují,” popisuje Renata Pazourková, národní manažerka pro prodej firemním zákazníkům společnosti Vodafone a dodává: „Zároveň ale nezapomínají na své kořeny a k České republice se po celém světě hrdě hlásí.”

„V Expobank CZ si ceníme aktivních českých firem, které úspěšně podnikají v ČR a mají odvahu rozšířit své aktivity i za hranice naší republiky. Prostřednictvím našich finančních služeb, individuálního přístupu a podporou v oblasti přeshraničních služeb jim pomáháme zvyšovat jejich konkurenceschopnost. Důležitost podpory nových českých vývozců a oceňování těch stávajících tedy vnímáme jako klíčovou,“ říká ředitel pro velké a společnosti a strukturované financování Expobank CZ Martin Krajíček.

Podmínky projektu

Do projektu je společnost nominovaná na základě analýzy veřejně dostupných údajů všech společností v České zpracovaných odborným garantem, kterým je prestižní mezinárodní společnost, specialista na rating a scoring firem, CRIF – Czech Credit Bureau, a. s.  Předpokladem je dostupnost závěrek za rok 2014 a 2015 iRating ve stupních 1 až 11.  Součástí registrace je zodpovězení otázek a poskytnutí ekonomických výsledů posledního období (tj. rok 2016).

Společnosti dále splňují pravidlo 100% českého vlastnictví a českého občanství majitelů, pravidlo ročního obratu 200 milionů korun aspoň a výše bez omezení, minimálního počtu 50 a více zaměstnanců a v neposlední řadě mají podvojné účetnictví nejméně po dobu 4 let. V projektu nesoutěží společnosti, jejichž předmětem podnikání je vývoz surovin, starožitných předmětů, zbraní a služby finanční povahy. Více informací o projektu na www.oceneniceskychlidru.cz.

• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme